Trei cadre de conducere din rafinaria controlata de Dinu Patriciu sunt urmarite penal

Anchetatorii au inceput deja urmarirea penala fata de trei persoane cu functii de conducere din cadrul SC Rompetrol-Rafinarie SA. Este vorba de presedintele Consiliului de Administratie - Nicolicioiu Alexandru, de directorul general - Chis Florin Eric si de directorul financiar - Volintiru Constantin Adrian. Dosarul se afla in lucru la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - structura infiintata in 2004 - si vizeaza activitatea SC Rompetrol-Rafinaria Petromidia SA, societate ce face parte din grupul Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Biroul de Presa al Ministerului Public ne-a informat ca in aceasta cauza se verifica mai multe aspecte, precum: modalitatea de privatizare a SC Petromidia SA si stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata - valoarea comerciala reala; instrainarea activelor din cadrul Rafinariei Petromidia catre societatile din grupul Rompetrol; modalitatea de inregistrare a unor venituri in evidenta contabila a SC Rafinaria Petromidia SA, in valoare de 971 miliarde de lei - provenind din venituri neinregistrate ca urmare a vanzarii unor produse finite, alte "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare, facturi stornate etc; schimbarea destinatiei sumei de 4.837 miliarde de lei, reprezentand taxa MTR incasata prin stopaj la sursa si utilizarea in interes propriu pentru firmele din grupul Rompetrol.

Reamintim cititorilor faptul ca toate aceste aspecte au fost prezentate inca de anul trecut in ziarul Adevarul, in urma unor investigatii jurnalistice. Ministerul Public ne-a mai informat ca, in anul 2004, a fost abordata prioritar zona afacerilor cu petrol, procurorii monitorizand in special rafinariile Rafo, Carom, Petromidia, Astra si Vega. Un rol important in declansarea acestor anchete l-au avut informatiile venite de la serviciile secrete si notele referitoare la circuitele financiare, furnizate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). De altfel, unele informari ale ONPCSB, semnate de presedintele Ioan Melinescu, au fost publicate, inca de anul trecut, in exclusivitate de ziarul Adevarul.

In "Dosarul Petromidia", cercetarile continua pentru stabilirea raspunderilor si luarea tuturor masurilor legale ce se impun. Departamentul de Relatii Publice si Comunicare al Grupului Rompetrol a remis, ieri, un comunicat de presa in care se arata urmatoarele: "Vom acorda toata asistenta juridica necesara angajatilor nostri pentru a le dovedi nevinovatia. Atat Rompetrol, cat si managerii companiei si-au desfasurat activitatea intotdeauna in conformitate cu legile in vigoare, folosind metode corecte si dand dovada de transparenta. Speram ca orice investigatii vor fi conduse transparent si observand legile in vigoare, oricare ar fi motivele declansarii lor. In ceea ce ne priveste, vom urmari cu atentie modul in care aceste informatii, ajunse in presa, pot avea consecinte asupra climatului concurential si mediului investitional din Romania".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.