Piata de leasing va inregistra o stagnare, in 2006, in raport cu evolutia anterioara, a apreciat miercuri, Ion Ban, consilier la Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

"Conditiile severe impuse societatilor de leasing de Banca Nationala a Romaniei, prin ultimele reglementari, vor avea, in 2006, un impact negativ asupra acestei piete. Cresterea capitalului la 200.000 euro, interzicerea emisiunii de obligatiuni sunt masuri care vor duce la reducerea semnificativa a numarului de societati de leasing active pe piata. O parte dintre membri fie vor falimenta, fie se vor reorienta spre alte activitati", au afirmat reprezentantii ASLR, cu prilejul prezentarii raportului pe 2005 .

Cu toate ca legislatia BNR este agreata de ASLR, dar numai ca masura de reglementare a pietei, societatile de leasing au solicitat Bancii Nationale un dialog asupra unor probleme practice cu care se confrunta piata. In prezent, piata de leasing are o dezvoltare buna, de la 128,5 milioane euro in 1998 la peste 2,2 miliarde euro in 2005.

Anul trecut, valoarea totala a contractelor de leasing a depasit 2,2 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 22 la suta fata de 2004. Volumul total al contractelor de leasing incheiate in 2005 de membrii ASLR au atins un nivel de 1,1150 miliarde euro din care bunurile finantate reprezinta peste 925 milioane euro. Leasingul financiar a fost, si in 2005, principala directie de derulare a contractelor, atat ca valoare, 95.5%, cat si ca numar de contracte 95.9%, in timp ce leasingul operational scade constant.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.