Bancile nu mai prididesc sa-si fardeze cat mai atragator creditele: unele cu dobanzi mai mici in lei, altele in valuta, unele doar cu buletinul, altele cu sume mari pe perioade lungi. Pe care sa le alegi? E adevarat ca nici pana acum n-a fost prea usor. Asa incat, incepand de astazi, inauguram rubrica "Ghidul creditelor de nevoi personale", in care vom descrie cu lux de amanunte ofertele fiecarei banci. In final vom face, impreuna cu cititorii, un clasament al celor mai bune credite, in functie de mai multe criterii.

Asadar, cum alegem cel mai bun credit? Dobanda e hotaratoare? Da, dar comisioanele o pot majora chiar si cu trei puncte. Cat de mare e suma pe care o putem obtine? E si acesta un criteriu important. In lei sau in valuta? Stim ca cele in euro sau dolari sunt mai ieftine. Conteaza si banca, pentru ca nu oricine iti ofera servicii de calitate si acces rapid la un credit.

Incepem astazi cu creditul de nevoi personale oferit de Volksbank, una dintre bancile care si-a imbunatatit recent conditiile de creditare.

O zi calduroasa de primavara deja. Ma gandesc la noi ocazii, la ofertele cele mai interesante ale bancilor pentru a face rost de o suma de bani care sa ma ajute sa trec si peste anotimpul calduros si plin de cheltuieli.

Agentia Volksbank la care am ajuns are un sediu mic, asezat intr-un colt din Piata Unirii. Este aglomerat, agitatie si foarte putine ghisee. Ma pofteste dupa aproximativ o jumatate de ora o consiliera. Ma tine in picioare si imi raspunde in graba la intrebari. Domnisoara nu este prea agreabila, nu stie prea multe despre credit, chiar aflu mai tarziu ca primisem informatii gresite. Trecand peste ignoranta angajatilor, care imi da totusi o senzatie de nesiguranta, aflu totusi ca este vorba de un credit destul de interesant, intrucat pot obtine o suma destul de mare de bani. Numai ca, dupa cum am aflat spre final, suma respectiva se subtiaza considerabil dupa ce banca isi retine comisioanele, destul de mari.

Dar sa va povestesc ce si cum despre creditul acestei banci. In primul rand, aflu ca pentru a-l obtine nu am nevoie nici de avans, nici de girant nici de asigurare de viata.

Am insa nevoie de un venit minim de 4 milioane. Suma maxima ce o pot obtine este de 150 milioane. Daca sunt casatorita (ceea ce nu e cazul) pot lua dublu, mai precis 350 milioane, pentru ca va intra si sotul la socoteala. Mai este o conditie, aceea de a avea o vechime de minim 3 luni la ultimul loc de munca.

Mentionand ca am un salariu net de 10 milioane, aflu ca pot primi un credit de 140 milioane, pe o perioada de maxim 5 ani. Am o dobanda fixa de 9,9 % la creditul in lei si astfel ajung sa rambursez lunar o rata de 3 milioane.

Comisioane...destul de mari

La obtinerea creditului trebuie sa platesc un comision de aranjament de 5,5% (mai mic, daca se poate spune asa, pentru ca vechiul comision era si mai mare, de 7,5%). Din acest punct de vedere, Volksbank este campioana la comisioane mari. Probabil pentru a compensa din dobanda mica.

Asadar, imprumutul de 140 de milioane, banca imi ia un comision de 7,7 milioane. Am doua variante la dispozitie: il platesc cu banii jos la unul din ghiseele Volksbank sau poate fi retinut din valoarea creditului acordat.

Dar asta nu e totul. Cand voi retrage banii imprumutati de la banca voi mai avea de platit un comision de 0,4%.

Ma gandesc si la viitor

Sa presupunem ca ma hotarasc sa iau acest credit, ba chiar il si iau, insa dupa un an ma plictisesc sa mai platesc o rata asa de mare si vreau fie sa scap de el fie sa mai micsorez rata. Mai ales ca voi avea, da Doamne, un salariu mai mare.

Reprezentanta bancii mi-a spus ca da, se poate rambursa creditul in avans, fie o parte din rate fie in intregime.

De exemplu, daca peste doua sau trei luni voi avea o rezerva de bani, voi putea plati doua sau mai multe rate, nu doar una. In acest fel, creditul se ieftineste, pentru ca dobanda se va recalcula, adica se va micsora, in functie de suma ramasa de plata si de perioada aferenta. Insa si aceasta facilitate se plateste. Este vorba de un comision de 1%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.