Al cincilea producator mondial de automobile, DaimlerChrysler AG, a anuntat o crestere a profitului anual de 15 procente, pe fondul rezultatelor pozitive inregistrate de Chrysler. Partea germana a grupului, Mercedes-Benz, a incheiat anul 2005 in pierdere, atragand nori negrii deasupra evolutiei companiei in 2006. Grupul germano-american se asteapta anul acesta la o scadere a profitului, cauzata de cresterea costurilor de productie si a competitiei tot mai acerbe din partea Toyota Co.

Grupul DaimlerChrysler a inregistrat anul trecut 2,85 miliarde de euro profit, ca urmare a comercializarii a 4,8 milioane de autovehicule. Facand referire la rezultatele grupului, directorul executiv al DaimlerChrysler, Dieter Zetsche, a declarat, citat de Bloomberg, ca acestea vin intr-un moment in care conditiile pe piata sunt foarte dificile. El a mai adaugat ca grupul "trebuie sa progreseze la capitolele productivitate si eficienta".

Rezultatele companiei germano-americane au fost salvate de catre jumatatea americana - Chrysler, care a obtinut anul trecut 1,5 miliarde de euro profit, cu 7,5% mai mult decat in 2004. Dieter Zetsche a declarat ca de la Chrysler se asteapta o crestere constanta si in urmatorii ani, avand in vedere si anuntul concedierii a 6000 de posturi in urmatorii trei ani, disponibilizari care vor scuti compania de cheltuieli salariale in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Si Mercedes-Benz a operat disponibilizari, fiind concediati 8500 de angajati, ceea ce a readus profitul pentru compania germana, Mercedes inregistrand 1 milion de euro profit in trimestrul patru din 2005. Desi aceasta suma poate fi considerata nesemnificativa, ea este imbucuratoare avand in vedere estimarile analistilor are se asteptau la pierderi de 119 milioane de euro in aceasta perioada. Cu toate acestea, Mercedes-Benz a raportat 505 milioane de euro pierderi in 2005, in comparatie cu 1,66 miliarde de euro profit in 2004.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.