Cel mai mare producator mondial de otel, Mittal Steel, a inregistrat anul precedent 2,82 miliarde de euro profit, in comparatie cu 3,94 miliarde de euro in 2004, ceea ce se transpune printr-o scadere de 58%, informeaza BBCNews. Cu toate acestea, in ultimele trei luni ale anului 2005, Mittal a inregistrat o crestere a profitului, comparativ cu perioada similara din 2004, acesta ridicandu-se la 546,15 milioane de euro.

Mittal Steel a facut o oferta de cumpararea a pruducatorului Arcelor, al doilea jucator pe piata mondiala a otelului, fiind dispus sa plateasca 18,73 miliarde de euro. Lakshmi Mittal, directorul colosului indian, a argumentat ca prin aceasta achizitie se va crea un grup competitiv, care va putea sa faca fata concurentei chineze.

Actionarii Arcelor au respins oferta, argumentand prin faptul ca Mittal nu are un plan de afaceri coerent, si ca doreste sa isi mareasca profiturile, directorul Arcelor declarand ca noul proprietar va folosi incasarile Arcelor pentru a isi moderniza uzinele proprii. De asemenea, mai multe state occidentale si-au exprimat ingrijoarea privind parafarea acestei preluari, principala temere fiind reprezentata de disponibilizarile masive pe care Mittal ar putea sa le faca.

Rezultatele financiare aferente anului 2005 ale Arcelor vor fi date publicitatii la finele acestei saptamani.