Numarul cererilor de inregistrare a unei marci pe teritoriul Romaniei a crescut in 2004 cu aproape 47% fata de 2003. "Am avut 11.491 solicitari pe cale nationala de inregistrare a unei marci, fata de doar 7.802 in 2003. Acest lucru este un rezultat atat al cresterii economice, cat si al eforturilor de educare a publicului pe care le-am derulat in ultimii ani", a spus Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). La capitolul cereri de brevete de inventie, OSIM a contabilizat 1.106 solictari, in compratie cu 881 in cursul lui 2003. Cele mai multe solicitari au venit in continuare din partea persoanelor fizice (peste 70%), urmate de universitatile tehnice, institutele de cercetare si firme. "Numarul mic de cereri venite de la firme este un semn destul de ingrijorator, inventatorii persoane fizice neavand in general resursele sa-si puna in practica inventiile", a mai spus Geambazu.
O crestere semnificativa a fost inregistrata si la cererile de inregistrare a unor desene si modele industriale (de la 705 la 844) si la indicatii geografice (de la una la cinci). Numarul brevetelor europene validate in Romania in 2004 a fost aproximativ egal cu cel inregistrat in 2003.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.