Forumurile on-line au ingredientele unui curs de initiere: gasesti oricand pe cineva care sa-ti ghideze pasii cand iti alcatuiesti portofoliul de actiuni si lideri de opinie care sa-ti interpreteze subtilitatile financiare

Agora electronica de pe Vanguard, AGF sau Romanian Economics abunda de informatii la zi care bat uneori in promptitudine agentiile de stiri, analizele sunt documentate, iar forumistii vechi s-au imprietenit si pun tara la cale la bere.

Cand pe site-ul unei societati de brokeraj un fost ministru al Finantelor si consilierii sai se amesteca printre cei care chibiteaza pe forum, audienta e asigurata, iar speculatorii au o sursa de informatii de prima mana.

Forumul Vanguard are mai bine de cinci ani vechime, majoritatea clientilor si-au dat cu parerea macar o data - de altfel, oricine are acces, iar libertatea de expresie nu e ingradita decat de regulile elementare ale bunului-simt - iar cu timpul au aparut mici guru care capteaza atentia prin acuratetea rationamentelor si aciditatea remarcilor.

Nick-uri precum Iancu, Padi, Bull, Calin, Emceul, Dan, Estu, Paul sau Flavia sunt familiare celor care urmaresc forumurile bursiere de pe Vangurd si, mai nou, AGF, iar discutiile dintre ei reprezinta o sursa de inspiratie pentru novici.

Forumistii consacrati formeaza un grup eterogen de 40-50 de persoane de varste diferite, cu profesii si portofolii diferite (gasesti mai multi programatori, cativa ingineri, economisti, dar si mici patroni) care au insa in comun faptul ca privesc bursa ca pe un mod de viata. S-au cunoscut, cu timpul s-au imprietenit si tin periodic o AGA a speculatorilor la cate un restaurant (cel mai frecvent in Picadilly sau Thalia), unde se diseca ultimele rapoarte financiare ale companiilor cotate, strategiile fiscale si evenimentele din sfera macroeconomica sau politica ce pot influenta cotatiile la bursa.

Cum a inceput totul? In aprilie 2002, cotatiile SIF au explodat o data cu lansarea zvonului ca pragul de detinere se va majora de la 0,1% la 1% (au existat mai multe zile de cresteri de 15%, maximul admis pentru o zi la BVB).

Forumistii jubilau, iar o parte dintre ei s-au hotarat sa sarbatoreasca ingrasarea subita a portofoliilor la o bere. Au fost invitati toti cei care postasera macar un mesaj pe forum si au pus la vedere un ziar economic ca semn de recunoastere. A fost inceputul unei prietenii frumoase, desi majorarea pragului la SIF s-a produs, in realitate, abia peste 3 ani, iar preturile la bursa au suferit repede corectii, asa ca enuziasmul initial s-a mai dezumflat.

Un moment de glorie pentru forumisti s-a consumat anul trecut, in noaptea care a precedat explicatiile Ministerului Finantelor legate de modul de impozitare a castigurilor la bursa care provocase anterior o corectie severa in piata. Unul dintre forumisti, camuflat in spatele unui nume inofensiv de user, povestea exact ce urma sa contina precizarile finantelor (impozitul nu se va aplica retroactiv). Un alt moment important a fost ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, forumistii de pe AGF afland de aceasta decizie cu 30 de minute inaintea investitorilor care asteptau cuminti vesti de pe site-ul bursei (cineva a observat comunicatul afisat pe site-ul MF si l-a postat repede pe forum, faxul oficial ajungand la BVB mai tarziu).

Din forumist, vedeta media

Daniel Iancu e printre veterani, a migrat de pe Vanguard impreuna cu un grup de prieteni si si-a construit propriul site (www.agf.ro) unde ofera radiografii fidele ale sedintelor bursiere, graficele societatilor listate pentru amatorii de analiza tehnica, un set de articole despre ultimele evenimente legate de piata de capital si, specialitatea casei, un forum de discutii intre investitori.

In 2001 era in anul IV de facultate, lucra ca programator la Vanguard (a dezvoltat platforma de tranzactionare pe piata futures) si a castigat un concurs de proiecte IT (eIdea) organizat de MCTI.

Programul facut de el i-a adus 1.000 de dolari, pe care nu s-a grabit sa-i sparga cu prietenii, ci i-a investit pe nerasuflate in actiuni la bursa. A cumparat 13.000 de actiuni SIF Moldova (ne-a marturisit ca are o pasiune pentru cifra 13) si, acum investitor veritabil, a devenit mult mai interesat de forum, comentand zilnic noutatile de la bursa cu micii jucatori de pe site. Anul trecut in februarie, de ziua lui, Iancu a decis "sa-si faca un cadou" si a demisionat de la Intrarom, firma la care lucra ca programator, pentru a porni un bussiness pe cont propriu care sa imbine utilul cu placutul.

Grupul de prieteni care se formase pe forum a decis ca este momentul sa aiba un spatiu virtual propriu si asa a aparut www.agf.ro, adica AGA Forumistilor. Iancu este "vinovat de conceptia site-ului, acesta fiind administrat de firma lui, Greenred Soft (numele reprezinta o alaturare a culorilor bursei, verdele fiind pentru cotatiile in crestere, iar rosu - pentru scadere).

Site-ul nu este doar o simpla jucarie, ci inregistreaza venituri constante din inchirierea spatiului publicitar. Chiar daca produce singur anticorpi - incercarile de manipulare de pe forum sunt vanate prompt de ceilalti participanti care sanctioneaza exagerarile interesate - nou-venitii sunt avertizati cu fair-play ca informatiile furnizate de participanti ar putea avea efecte secundare in alcatuirea portofoliului propriu.

Site-ul AGF are peste 500 de vizitatori pe zi si mai mult de 1.500 de mesaje postate. Forumul de pe AGF a avut o prelungire neasteptata in FM atunci cand Iancu impreuna cu un prieten forumist, Cristian Rizea, au batut la usa Mix FM cu propunerea de a realiza in fiecare marti seara o emisiune bursiera, iar conducerea postului a considerat ideea interesanta.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.