Desi nordul domina piata rezidentiala bucuresteana, oportunitati de afaceri imobiliare apar si in zona Berceni. Pe Soseaua Oltenitei, Primaria a amenajat doua blocuri de locuinte, iar o firma privata va mai construi inca trei. Aceasta parte a Capitalei refuza rolul de Cenusareasa.

De ani de zile, sudul este considerat un fel de "oaie neagra" a pietei imobiliare bucurestene. Aici nu prea-ti vine sa te muti cu locuinta, pentru ca ai avea ca vecini mai multe unitati industriale: IMGB, centrala termica, platforma de la Magurele.

Prin urmare, si preturile apartamentelor se afla la cele mai coborate niveluri din Capitala, cu minimum 10-20% mai mici decat in Balta Alba sau Drumul Taberei. Si totusi, semne de dezvoltare incep sa apara si in aceasta zona. Chiar daca, la ora actuala, o comparatie cu nordul nu rezista nici ca gluma.

Atractia terenurilor ieftine

In Baneasa, metrul patrat de teren depaseste lejer suta de euro, ajungand chiar la 300 de euro in cele mai favorabile amplasamente. In cartierul Berceni si comuna cu acelasi nume, parcelele s-au scumpit in ultimii ani, dar inca se situeaza la cote relativ scazute.

Loturile fara utilitati se vand la 20-30 euro/mp, iar cele care dispun de apa, gaz, electricitate ating si 80-100 euro/mp. Satele din sud sunt si ele vizibil mai "ieftine" decat Balotesti, Corbeanca sau Snagov. La Clinceni sau Magurele gasesti terenuri si la 10-15 euro/mp, iar acolo unde exista deschideri generoase si toate facilitatile poti cumpara cu 30-40 euro/mp.

Ceva mai "scumpa" e localitatea Popesti-Leordeni (pozitionata chiar la iesirea dinspre Soseaua Oltenitei), cu preturi de pana la 50-60 euro/mp pentru loturile bransate la retelele de utilitati.

Partea "de oras" nici nu prea ofera locuri de construit, fiind intesata de blocuri. Apartamentele din Berceni se numara printre cele mai accesibile din Capitala. Deja poti lua trei camere la 45.000-48.000 euro; singura zona cu preturi mai reduse ar fi Giurgiului.

Complex comercial dezvoltat in jurul pietei

Cartierul Berceni incepe cu complexul Piata Sudului, care cuprinde magazine agroalimentare, dar si buticuri cu tot felul de produse, de la robinete si cabluri electrice pana la accesorii de mobilier. Peste drum de statia de metrou functioneaza un talcioc imens, specializat pe imbracaminte si incaltaminte, cu preturi la fel de mici ca la complexul Europa din Colentina.

Daca te-ai nimerit in intersectia cu pricina si vrei sa bei o bere, ai la dispozitie o gramada de carciumi, majoritatea de tipul "bombe muncitoresti", cu scaune de plastic si fum de tigara pana in tavan. Doar la intrarea in talcioc exista un restaurant stilat, insa la orele de varf nu prea reusesti sa gasesti o masa libera. In partea cealalta a intersectiei fiinteaza Scoala de Sud, cu pozele fruntasilor la sport si invatatura lipite pe un panou.

Spre periferie se bifurca doua mari sosele. La dreapta - Berceni, care trece pe langa piata cu acelasi nume si spitalul Bagdasar-Arseni, ducand la Universitatea "Spiru Haret" si postul de televiziune Romania de Maine.

La stanga e soseaua Oltenitei, care incepe cu cladiri de birouri (unele renovate) provenind de la foste intreprinderi comuniste. Doua imobile au chiar pereti din fibra de sticla. Distingem si un nume expresiv: "Centrul de Afaceri Bucuresti-Sud". Vizavi - statie de microbuze catre diferite directii: Danubiana, Frumusani, Popesti-Leordeni, Oltenita.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.