Decizia BNR de la mijlocul saptamanii trecute de a majora dobanda de politica monetara si interventie de la 7,50%/an, nivel stabilit in septembrie 2005, la 8,50%/an ar putea aduce o crestere a randamentelor pe care le ofera bancile comerciale la depozitele atrase.

Cresterea dobanzii la care a recurs banca centrala este raspunsul dat la evolutia inflatiei de luna trecuta, care a fost de 1,03%, nivel care face foarte dificil atingerea tintei de inflatie prognozata pentru acest an, de 5%([+/- un punct procentual).

"Daca BNR va atrage saptamanal excedentul de lei din piata monetara este de asteptat ca bancile comerciale sa raspunda la randul lor printr-o crestere a dobanzilor la depozitele atrase de pana la un punct procentual. In privinta dobanzilor la credite nu cred ca ele vor creste, concurenta fiind prea mare intre banci", crede un dealer bancar.

BNR a atras ieri de pe piata monetara 3,7 miliarde lei, circa 90% din volumul de 4,2 miliarde lei pe care l-au ofertat bancile comerciale, pentru depozite cu scadenta la o luna. Nivelul dobanzii a fost cel anuntat, de 8,50%.

"Bancile nu s-au mai inghesuit sa plaseze lichiditatile, avand in vedere ca BNR a anuntat ca va organiza licitatii saptamanale. In ceea ce priveste evolutia dobanzilor over night si one week ma astept ca ele sa se cantoneze in culoarul 6,5 - 8,5% si sa nu mai asistam la caderi spectaculoase, sub pragul de 1%", comenta acelasi dealer.
Dobanda interbancara la un an crescuse ieri la 5,35 - 7,40%, fata de 4,60 - 7,40% la inceputul anului.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.