Oficiali ai companiilor Yahoo, Google, Microsoft si Cisco vor fi audiati de o comisie intenationala pentru apararea drepturilor omului. Intalnirea, care va avea avea loc miercuri in Africa de Sud, va avea drept scop clarificarea unor aspecte ale afacerilor intreprinse de catre cele patru companii in China. Deciziile luate de Yahoo si Google in special, in ultimele saptamani, au starnit ample controverse si proteste din partea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, gigantii IT fiind acuzati ca incalca dreptul la libera exprimare pentru a isi proteja afacerile pe pietele emergente.

Yahoo intentioneaza sa dea publicitatii, inaintea acestei audieri, o declaratie prin care sa isi reitereze increderea si respectarea libertatii de exprimare - chiar si in cazurile in care este obligata sa o incalce, precum in China. De asemenea, prin acesta declaratie, compania americana isi va exprima ingrijorarea privind incercarile unor guverne de a limita accesul la informatie si comunicare. "Credem de asemenea ca prezenta si angajamentul continue ale unor companii ca Yahoo reprezinta o forta puternica in promovarea deschiderii si reformelor", se arata intr-o copie a declaratiei, citata de cotidianul New York Times.

Acest comunicat oficial al companiei americane va veni dupa ce saptamana trecuta Yahoo a fost acuzat de furnizarea unor informatii private autoritatilor chineze, informatii care au dus la condamnarea unui cetatean chinez la opt ani de inchisoare.

Noi probleme pentru Google

Cel mai utilizat motor de cautare din lume, Google, a cenzurat cautarile anumitor termeni si site-uri pe versiunea sa chineza, atragand astfel criticile mai multor organizatii de aparare a drepturilor omului. Ultima controversa a fost starnita de unul din cele mai importante grupuri din America, de aparare a drepturilor la intimitate in spatiul virtual. Electronic Frontier Foundation a atras atentia asupra datelor stocate de Google ca urmare a folosirii ultimei versiuni a Google Desktop.

"Daca nu iti configurezi cu atentie aplicatia Google Desktop, si foarte putini o fac, Google va avea copii ale facturilor tale, scrisorilor de dragoste, rezultatelor financiare, documentelor medicale, sau ale oricarui alt tip de document text indexat de catre programul software. Autoritatile pot sa solicite apoi aceste documente personale doar printr-o cerere sccrisa, nu printr-un mandat de perchezitie al domiciliului sau al biroului de munca", a declarat un avocat al Electronic Frontier Foundation, citat de BBCNews.

Cu toate acestea, Google a demonstrat pana in acest moment ca respecta intimitatea utilizatorilor sai, fiind singura companie din domeniu care a refuzat solicitarea Departamentului de Justitie din SUA, prin care companiei i se cerea un esantion reprezentativ al cautarilor introduse de utilizatorii motorului Google. In schimb, Yahoo, AOL si Microsoft au hotarat sa dea curs cererii autoritatior americane, furnizand o monstra de data statistice privind termenii cautatii de catre utilizatori.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.