Preturile terenurilor situate in interiorul localitatilor s-au dublat in ultimul an. Romanii sint tot mai dispusi sa-si instraineze terenurile, dar vind loturi din ce in ce mai mici

Valoarea unui hectar de teren in foarte multe localitati din Romania a ajuns sa depaseasca orice imaginatie. De la an la an, pamintul devine tot mai scump, preturile de vinzare majorindu-se pe zi ce trece. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut, un hectar de pamint situat in interiorul localitatii s-a vindut in medie cu 756,26 de milioane de lei. Aceasta in timp ce in 2004 pretul a fost de 337 de milioane de lei.

"Evolutia preturilor este justificata de cererea extrem de ridicata de pe piata imobiliara pentru produse finite, ceea ce a determinat aparitia pe piata a investitorilor seriosi, care au facut primul pas prin achizitionarea de terenuri", ne-a declarat Ciprian Hrisca, reprezentantul firmei Eurisko. Specialistii in domeniul imobiliar spun ca preturile au ajuns atit de sus pentru ca terenurile sint foarte tranzactionate. "Dintre toate contractele imobiliare incheiate, cele cu terenuri reprezinta majoritatea", spune Sanda Moldovan, directorul unei agentii imobiliare din Cluj.

Speculatii cu ansambluri

Terenurile din interiorul localitatilor si mai ales cele de la periferie, unde suprafetele sint mai mari, sint foarte atractive atit pentru cei care vor sa-si construiasca o casa, dar mai ales pentru marii investitori. "Majoritatea celor care achizitioneaza terenuri o fac pentru a realiza ansambluri rezidentiale", ne-a precizat Sanda Moldovan.

O alta categorie importanta de investitori interesati de terenuri sint strainii. "Au venit grupuri din Ungaria, Spania, Italia si Austria care au achizitionat terenuri in Cluj fie pentru a construi cartiere de vile, fie pentru a jongla cu pamintul dupa integrarea in UE", a mai aratat Moldovan. Specialistii spun ca si localitatile mici sint atractive pentru strainii care achizitioneaza teren ca investitie pe termen lung.

Orase mici cu terenuri scumpe

Orasele mici se confrunta cu o crestere a preturilor, chiar daca evolutia ascendenta a preturilor nu este la fel de evidenta ca in localitatile mari. Sint foarte cautate mai ales terenurile din localitatile cu potential turistic. "In judetul Brasov sint localitati precum Fagaras sau Codlea unde terenurile sint din ce in ce mai cautate si, normal, preturile cresc putin. Ca sa nu mai vorbim de Zarnesti, care este o zona in plina ascensiune, fiind din ce in ce mai atractiva turistic. Aici, pretul unui metru patrat a ajuns pina la 25 de euro", ne-a declarat Mircea Sevaciuc, directorul firmei EcoStar Brasov.

Au ramas fara pamint

Daca in localitatile mici oscilatiile de pret nu sint extraordinare, marile orase se confrunta cu cresteri alarmante. Acest fenomen se datoreaza in primul rind faptului ca nu mai sint terenuri de vinzare. In acest sens, datele oficiale arata ca numarul contractelor de vinzare-cumparare incheiate la nivel national aproape s-a dublat, in timp ce suprafata instrainata s-a micsorat. "In Brasov, aproape nu mai exista pamint de vinzare. Mai sint citeva bucati la care preturile ne sperie si pe noi. Linga Spitalul Judetean mai sint 1.500 de metri patrati pentru care exista autorizatie de constructie a unui hotel si care are un pret de 700 de euro/metru patrat", a spus Mircea Sevaciuc.

Si in Cluj-Napoca situatia este asemanatoare, in centrul orasului nemaifiind aproape nici un teren. "Daca se mai gaseste cite un petic de pamint, acesta se vinde cu 500 de euro metrul patrat. Ce a mai ramas la periferie, dar si aici preturile au crescut anul trecut cu 40% fata de 2004", ne-a precizat Sanda Moldovan. In orasele mari, spun specialistii, terenurile reprezinta cel mai de succes segment de piata. "Terenurile au ramas si in 2005 cele mai profitabile investitii imobiliare, cautindu-se terenuri atit in Capitala, cit si in celelalte orase foarte mari pentru dezvoltarea de apartamente, centre comerciale si imobile de birouri", a precizat Ciprian Hrisca.

Cea mai mare crestere a pretului terenurilor s-a inregistrat in Bucuresti. Desi oricum mult peste media pe tara, pretul unui hectar de teren in Capitala aproape s-a dublat, crescind de la 12.930 de milioane de lei la 22.827 de milioane de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.