Incepand de ieri, in Romania se poate vorbi la telefon sau accesa intenetul prin intermediul prizelor electrice. Locuitorii comunei Band (Maramures) sunt primii care vor beneficia de aceste servicii, prin intermediul unui proiect pilot intitulat Power Line Communications (PLC).

Proiectul va avea o durata experimentala de 6 luni. In baza unui studiu de fezabilitate realizat asupra proiectului pilot si a unui studiu de impact privind oportunitatea adoptarii sistemelor PLC, se va elabora o strategie de implementare la nivel national a acestei tehnologii.

Telefonie, Internet, High Definition TV...

Prin sistemul de comunicatii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie a semnalului util retelele de tensiune electrica de joasa si medie tensiune. Frecventele folosite pentru acest tip de comunicatii sunt intre 3 - 148,5 kHz, pentru aplicatii de banda ingusta, si 1-30 MHz, pentru aplicatiile de banda larga.

Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este ca permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, cea electrica, existenta atat in interiorul, cat si in afara cladirilor. Aplicatiile PLC sunt cat se poate de variate: citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei. PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii de date, voce si video furnizate integrat sau alte servicii precum: video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming, on-line education, tele-working etc.

"Pentru cetatenii acestei comune, ziua de astazi este una deosebit de importanta. Din acest moment, lumea va fi mai aproape de ei, iar toate informatiile la care aveau acces cu greu altadata, de astazi sunt la dispozitia lor doar la un click distanta. Am reusit ca prin intermediul acestei tehnologii sa le asiguram oamenilor acces la servicii de telefonie si la internet. Sunt convins ca PLC este o alternativa viabila pentru mediul rural.", a declarat ministrul Zsolt Nagy, prezentin localitatea Band cu ocazia ceremoniei de lansare.

In luna iulie a anului 2005, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a decis demararea unui proiect pilot de implementare a sistemului PLC in zona rurala si a lansat licitatia pentru a atribui implementarea acestui proiect. Proiectul consta in realizarea unei retele de tip PLC la care vor fi conectate un numar de 50 de terminale telefonice si 10 PC-uri.

Incepand cu anul 2001, au avut loc in peste 40 de tari mai multe initiative de acest gen. In Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.