Randamentul investitiilor in spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti a scazut in cursul anului trecut cu 3,5%, pana la 8,5%, evolutie care se va mentine si in 2006, dar cu o intensitate mai redusa, reiese dintr-un raport al companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE). Cu toate acestea, randamentul investitiilor in spatiile de birouri din Bucuresti ramane unul dintre cele mai ridicate din Europa, niveluri mai mari inregistrand Sofia - 10,3%, Istanbul si Moscova - cate 10%. In comparatie, capitalele din regiune cu randamente sub cel inregistrat in Bucuresti sunt Varsovia - 6,5%, Praga - 6,75% si Budapesta - 7%.

Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.

Pe de alta parte, analistii imobiliari apreciaza ca nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o evolutie ascendenta pe fondul interesului crescut al investitorilor din Europa Centrala si de Est pentru Romania. Potrivit datelor CBRE, chiriile au crescut in anul 2005 cu 2,8% ajungand la sfarsitul anului la 18,5 euro pe metru patrat pe luna. Comparativ cu alte tari din zona, Bucurestiul este mai scump decat Bratislava si Turcia - unde chiriile se situeaza la 18 euro pe metru patrat pe luna - si decat Sofia - circa 13 euro pe metru patrat, dar mai ieftin decat Budapesta, Viena si Varsovia - 20 de euro pe metru patrat pe luna.

Chiriile din Bucuresti pentru imobilele de birouri se situeaza la acelasi nivel cu cele din Praga. Analistii companiei imobiliare apreciaza ca piata spatiilor de birouri din Bucuresti s-a dezvoltat rapid in ultimii trei ani si a castigat atentia jucatorilor internationali.

Astfel, in cursul anului 2005, stocul spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut cu 35%, totalizand in prezent circa 820.000 de metri patrati. Pentru acest an, estimarile CBRE arata ca suprafata de spatii de birouri care va fi livrata pe piata va fi de aproximativ 200.000 de metri patrati, din care jumatate este deja preinchiriata. Din raport mai reiese ca anul 2005 a marcat si o imbunatatire a calitatii spatiilor de birouri, astfel ca 40% din stocul de birouri se incadreaza in clasa A.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.