Fiscul i-a linistit pe cei care preferau sa nu-si plateasca taxele pentru ca aceasta era cea mai ieftina forma de finantare. Creditul fiscal este taxat acum cu 35% pe an, deci e preferabil sa te imprumuti la banca pentru a-ti plati datoriile catre stat.

Aflata intr-o discutie fata in fata cu peste 100 de contabili ai firmelor din toata tara, Tanti Anghel, coordonatorul proiectului Codului de procedura fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), le-a sugerat acestora ca ar fi mai convenabila dobinda la un credit din care sa-si acopere creantele fiscale.

"Revenirea de la 1 ianuarie la sanctionarea cu majorari de intirziere, care au inlocuit dobinzile si penalitatile, a urcat 'dobinda>> pe care statul o percepe pentru o datorie la 0,1 la suta pe zi, deci una de 35% pe an. Acum, va dati seama cam ce diferenta e intre dobinda noastra si cea practicata de banci", a declarat Anghel la Seminarul National de Fiscalitate, organizat de editura de specialitate Rentrop&Straton.

Astfel, oficialul Fiscului le-a indicat firmelor ca ar fi mai avantajos sa-si faca un credit la o banca decit sa lase datorii la "macerat" in curtea ANAF.

"Creditul fiscal e o prostie acum"

"Daca poti sa iei un credit cu 10% de la banca, ca sa-ti poti plati darile, e o prostie sa n-o faci si sa te finantezi prin credit fiscal cu 35%", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care a mai spus ca, inainte, penalizarile pentru neplata datoriilor erau de doar 21% pe an. "Fiscul a luat o masura rationala, iar cei care se finantau cu 21%, pentru ca nu se duceau la banca sa ia credit cu 40%, nu mai au nici un motiv sa nu plateasca. Vorbim, evident, de cei care vor sa plateasca", spune Pogonaru.

Plata in functie de vechime

De la 1 ianuarie 2007 se va pune ordine in stingerea datoriilor catre buget, a anuntat Anghel. Primele datorii platite vor fi cele curente, dupa care se platesc datoriile dupa vechime, incepind cu cele mai mature. Potrivit oficialului ANAF, aceasta este una dintre modificarile care vor interveni anul acesta in Codul de procedura fiscala, insa nu vor intra in vigoare inainte de 1 ianuarie 2007.

Reglementari facile

O alta masura care va fi introdusa priveste regimul de modificare si desfiintare al actelor de administrare fiscala. In prezent, ca sa modifici sau sa desfiintezi un act fiscal care contine greseli, in afara declaratiei de venit, esti obligat sa faci contestatie la ANAF, iar un efect se poate obtine doar in urma unei decizii a organului fiscal. In noua legislatie, un act emis de Fisc cu greseli de fond va putea fi revocat la o simpla cerere sau din oficiu. De asemenea, ANAF va extinde si posibilitatea corectarii de catre contribuabil a actelor de la declaratiile de venit la toate actele fiscale. Pe de alta parte, Tanti Anghel a subliniat ca nu i se pare firesc ca baza de impozitare sa se schimbe in timpul anului, asa cum s-a intimplat in 2005, in principal pentru ca aceste schimbari sint greu de administrat si de catre firme, si de catre ANAF.

Ea si-a exprimat totodata convingerea ca vor mai veni modificari pe Codul de procedura fiscala din partea Parlamentului.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.