Majorarea impozitului pe dividende obtinute in anul 2004 la 10% de la 5% cat era prevazut initial contravine cu promisiunile din campania electorala, a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, Florea Parvu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. "Dividendele pe anul trecut trebuie impozitate cu 5%, asa cum a promis in campania electorala prin programul sau Alianta D.A.. Actualul ministru al Finantelor, Ionut Popescu ne-a promis, in campania electorala, ca impozitul pe dividende va fi de 5%, ori el este de 10%. Consideram ca nu este corect si nici loial", a spus vicepresedintele CNIPMMR. Potrivit acestuia, agentii economici membri ai Consiliului, considera ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit este mai avantajoasa in conditiile actuale. "Pot sa spun ca fata de programul propus de PSD, relaxarea fiscala este numai de 2,7%", a mai spus Florea Parvu.

Relansare fiscala pe spatele IMM-urilor

Pe de alta parte, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR a apreciat drept negativa majorarea impozitului la microintreprinderi de la 1,5 la 3%. "Consideram ca relaxarea fiscala anuntata se face mai mult pe spinarea celor mici si multi, iar avantajatii sunt cei mari si bogati", a adaugat presedintele CNIPMMR. El considera ca ar fi fost normal ca impozitul pentru microintreprinderi sa ramana 1,5%, dar sa se fi introdus un impozit ori pe profit ori pe cifra de afaceri pentru toate firmele, acestea urmand sa aleaga forma cea mai convenabila de impozitare pentru ele.

Firmele mici evita creditele bancare

Circa 40% dintre microintreprinderi, firme mici si mijlocii nu apeleaza la credite bancare pentru finantare, ca urmare a procesului dificil de contractare si a costurilor ridicate presupuse, potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR. Totodata, peste 86% din agentii economici se autofinanteaza, iar 60,1% apeleaza la credite bancare, in timp ce 53,2% prefera leasingul. "Firmele din Romania apeleaza la credite intr-o masura mult mai redusa, in comparatie cu cele din UE", a declarat Ovidiu Nicolescu. Acesta a precizat ca, potrivit studiului, cele mai multe firme au acces dificil la credite, ca urmare a birocratiei, complexitatii dosarului solicitat si a costurilor ridicate, in timp ce alti agenti economici, reprezentand 45,1% din firmele chestionate, nu au nevoie de aceasta modalitate de finantare.

Bancile solicita comisioane 'grase>>

Cele mai importante obstacole la obtinerea creditelor au fost considerate garantiile excesive solicitate de banci, cu 50-80% mai mari decat in cazul Uniunii Europene, dobanzile si comisioanele ridicate, a spus Nicolescu."Bancile solicita comisioane de cateva zeci de mii de euro, in functie de credit", a mai declarat Niocolescu. Pentru remedierea situatiei, CNIPMMR propune constituirea unui sistem de fonduri de garantare si co-garantare la nivel national si regional pentru finantarea intreprinzatorilor, diminuarea garantiilor si a comisioanelor solicitate de banci, precum si simplificarea procedurilor de obtinere a imprumuturilor. O alta recomandare a Consiliului este transformarea unei banci de stat intr-o banca de dezvoltare sau de investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Potrivit analizei citate, cele mai multe firme care au apelat la banci au contractat credite cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro, in timp ce aproape un sfert din agentii economici au imprumutat sume de 100.000 euro si 500.000 de euro. Principalele destinatii ale imprumuturilor au fost achizitionarea de utilaje si echipamente si finantarea activitatilor curente.

Agentiile imobiliare cer eliminarea impozitarii veniturilor din chirii

Si Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare (UNAI) se arata nemultumita de prevederile privind impozitul pe venitul din chirii si propune abrogarea acestora. Printre amendamentele la reglementarile fiscale propuse de Uniune, se numara si scutirea de impozit pe venit pentru cinci ani, pentru persoanele care investesc in cladiri noi cu destinatia de locuinte. De asemenea, se propune ca, in cazul cladirilor afectate de seism, impozitul deductibil pentru lucrarile de reconsolidare sa fie de 99 %, in timp ce pentru lucrari de restaurare/renovare, conservare si intretinerea cladirilor din zone istorice deductibilitatea sa fie de 85%, cu conditia ca ele sa se efectueze sub coordonarea unui arhitect.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.