Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) si Bursa Romana de Marfuri (BRM) sunt obligate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin Avizul nr. 441, sa se transforme, pana la sfarsitul acestui an, din societati de bursa in operatori de piata, iesind astfel in afara legislatiei ce reglementeaza piata de capital.

Bursele vor administra piete reglementate in cadrul carora se pot tranzactiona instrumente financiare, actiuni, obligatiuni, derivate etc. Potrivit purtatorului de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, comisia nu mai acorda burselor de marfuri autorizare de functionare. Deocamdata nu se stie carei institutii ii va reveni aceasta sarcina, probabil Camerei de Comert sau Ministerului Economiei si Comertului, opineaza Ene. Acesta mai spune ca transformarea BMFMS in operator de piata nu va afecta demersul Bursei de Valori Bucuresti de a fuziona, la un moment dat, cu bursa sibiana.

Cele doua burse de marfuri existente pe piata de capital romaneasca, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) si Bursa Romana de Marfuri (BRM), autorizate sa functioneze in baza vechii legislatii, au obligatia, potrivit avizului 441/2004, emis de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), sa se conformeze Legii 297/2004 si astfel sa se transforme, pana la sfarsitul acestui an, din societati de bursa in operatori de piata. Sub aceasta noua forma de organizare, bursele de marfuri vor administra piete reglementate in cadrul carora se pot tranzactiona unul sau mai multe instrumente financiare definite in lege, adica actiuni, obligatiuni, contracte futures, contracte options etc.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ciprian Ene, a declarat ca aceste burse nu mai sunt reglementate si autorizate de catre comisie si ca, deocamdata, nu se stie carei institutii ii va reveni aceasta sarcina. Probabil Camerei de Comert sau Ministerului Economiei si Comertului, opineaza Ene. Prin urmare, BMFMS si BRM sunt deocamdata scoase in afara legii. Ciprian Ene mai spune ca transformarea BMFMS in operator de piata nu va afecta demersul Bursei de Valori Bucuresti de a fuziona, la un moment dat, cu Bursa sibiana. El a precizat ca BRM avea autorizare de functionare pentru tranzactionarea de marfuri, si nu pentru contracte options.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.