De mai bine de o saptamana, magnatul Lakshami Mittal desfasoara o campanie sustinuta de lobby in toata Europa pentru a obtine sprijin in lupta sa pentru castigarea gigantului otelului Arcelor. Doreste cu orice pret sa construiasca un "pol global european" capabil sa produca peste 100 milioane de tone de otel pe an, distantandu-se mult de concurentii sai, indeosebi de cei asiatici. In schimb, gigantul Arcelor si-a scos la inaintare artileria grea pentru descurajarea rivalului si pentru a demonstra actionarilor ca acceptarea ofertei lui Mittal ar fi o catastrofa pentru ei.

Conducerea franco-hispano-luxemburgheza a grupului Arcelor, in frunte cu Francais Guy Dolle, este sustinuta si de sindicatele europene, dar pe front politic, Guvernele francez si luxemburghez par a fi fost izolate in opozitia lor fata de Mittal. Londra si India au inceput sa protesteze fata de "protectionism", iar Spania si Belgia au ramas neutre.

Comisia Europeana, situandu-se pe linia sa obisnuita, a anuntat ca va examina acest proiect de fuziune doar prin prisma respectarii regulilor concurentei. Arcelor a sugerat in ultimele zile ca are intentia de a fuziona cu alti giganti strategici, ale caror nume nu le-a facut publice, in incercarea de a-l descuraja totusi pe Lakshami Mittal. Cert este un lucru, sustin analisti din capitalele europene vizate: lupta se va prelungi mai multe luni, iar Mittal a promis ca "va merge pana la capat".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.