Grupul petrolier Rompetrol a inregistrat, in 2005, o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de dolari , in crestere cu 45% fata de anul precedent, cand aceasta era de 1,6 miliarde, iar profitul operational a atins 164 milioane de dolari , in crestere cu 62 % fata de 2004, cand se situa la nivelul a 101 milioane de dolari.

In urma preluarii companiei Dyneff - cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol (TRG) se va dubla, vanzarile consolidate la 2005 fiind de 4,85 miliarde USD. De asemenea, profitul operational consolidat atinge astfel 185 milioane dolari.

In anul 2005, totalul taxelor platite la Bugetul de Stat de Grupul Rompetrol s-a ridicat la peste 730 milioane de dolari, ceea ce reprezinta peste 6% din veniturile Bugetului de Stat. in 2004, Rompetrol contribuise la Bugetul de Stat cu taxe in valoare de 635 milioane USD.

Evolutia pozitiva a indicatorilor financiari a avut loc pe fondul unor fluctuatii majore ale pietei produselor petroliere. 2005 a fost un an atipic, evenimentele politico-economice si catastrofele naturale neprevazute determinand, chiar, o crestere cu peste 40% a pretului la titei si produsele petroliere, ceea ce a devansat cresterea structurala pe care specialistii o anunta de mai multi ani.

" Cererea de produse petroliere va fi din ce in ce mai mare, implicit investitiile pe care Grupul Rompetrol le va face in 2006 vor fi semnificative, pentru a consolida si diversifica oferta noastra. Ca urmare a intrarii pe piete cu risc financiar scazut, cum este cazul Frantei si Spaniei, Rompetrol care este o companie integrata si rentabila, va cauta cele mai ieftine resurse pe care sa le vindem, in continuare, pe pietele cele mai stabile. Toate acestea vor duce, si pe viitor, la rezultatele financiare extrem de bune ", declara presedintele Rompetrol Dinu Patriciu.

Rompetrol Rafinare (RRC) - subsidiara a Grupului Rompetrol, a inregistat anul trecut, un profit operational consolidat (EBITDA) de 162 milioane USD si o cifra de afaceri de 2,15 miliarde USD. Cresterea profitului operational a fost cu 74% fata de 2004 (cand era de 93 milioane USD), iar a cifrei de afaceri, cu 40% fata de acelasi an, cand inregistra 1,5 miliarde USD. Profitul net realizat de RRC in 2005 a fost de 80 milioane USD, de 13 ori mai mare fata de 2004 (6 milioane USD).

Rompetrol a anuntat, deja, derularea unui plan de investitii de 260 de milioane de dolari pentru modernizarea rafinariei Petromidia pana in 2007, urmand ca in acest interval capacitatea de procesare a acesteia sa se majoreze de la 3,8 la 5 milioane de tone pe an. Majorarea productiei vizeaza, in principal, cresterea exporturilor regionale catre pietele unde Grupul este si va fi prezent. De asemenea, Grupul Rompetrol are in plan investitii de 100 de milioane de dolari pentru repornirea platformei petrochimice de la Petromidia, capacitate neutilizata in ultimii 10 ani.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.