Consilierul economic la Casa Alba, Ben Bernanke, a fost confirmat de Senatul american in functia de presedinte al Rezervei Federale americane (Fed), una dintre cele mai influente institutii economice din lume.

Acordul Senatului, remarca Reuters a survenit marti, aceeasi zi in care conducerea Fed, prezidata de Alan Greenspan, a decis majorarea dobanzii de referinta pentru a 14-a oara consecutiv, la 4,5%. Aceasta a fost o ultima sedinta a Fed prezidata de Alan Greenspan, la incheierea mandatului sau de 18 ani si jumatate.

Bernanke este investit in functia de presedinte pentru un mandat de patru ani care poate fi reinnoit, precum si pentru un mandat de 14 ani ca membru al conducerii Fed.

Bernanke, in varsta de 52 de ani, este un economist respectat si un sustinator declarat al politicii de stabilire a unor tinte de inflatie, fapt care va conduce la stabilirea unor reguli mai stricte in cadrul Fed, spre deosebire de Alan Greenspan, care se baza mai mult pe intuitie si flexibilitate.

Analistii nu se asteapta insa la schimbari radicale. Bernanke a detinut, timp de trei ani, functia de guvernator in cadrul Fed, dupa care a preluat postul de sef al grupului de consilieri economici de la Casa Alba.

Analistii considera ca noul presedinte al FED are misiunea de a atrage increderea investitorilor si de a construi credibilitatea in privinta combaterii inflatiei, precum predecesorul sau.

"Alan Greenspan a reprezentat o institutie pentru pietele financiare din intreaga lume", a spus Michael Heise, economist sef la Dresdner Bank. Ca o recunoastere, ieri, Reuters a anuntat ca Greenspan a acceptat propunerea de a fi consultant onorific al ministrului britanic de Finante, Gordon Brown, in problemele globalizarii economiei mondiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.