Managerii din industrie sunt ceva mai optimisti in ceea ce priveste calitatea produselor lor.

Conform buletinului conjunctural realizat de Institutul National de Statistica in luna ianuarie, acestia apreciaza o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +9%) si pe celelalte piete externe (+8%). De asemenea, trendul estimat pentru exportul de produse finite va fi crescator (+9%).

Rezultatele anchetei mai evidentiaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei pozitive atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (+10%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (+8%). In sectorul de constructii, managerii intervievati estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei (-12%), dar mult diminuata fata de prognoza lunii anterioare (-35%). Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (+30%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va fi mai buna (45% din opinii), va fi aproximativ aceeasi (33%), 22% dintre repondenti estimand o scadere. Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (+35%), iar volumul marfurilor din import va inregistra o crestere (+15%).

Situatia economica din sectorul de servicii a crescut in ultimele trei luni (+31%), managerii estimand pentru urmatoarele 3 luni o stabilitate a cererii de servicii (+8%).

Preturile vor creste

Conform INS, preturile produselor industriale isi pastreaza tendinta de crestere si in perioada urmatoare (+25%). Astfel, se estimeaza ca preturile lucrarilor de constructii vor creste (+34%). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele trei luni (+40%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (60% din opinii). Dupa opinia managerilor din servicii, costurile prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta (+35%). Cresteri mai semnificative sunt asteptate in sectorul de selectie si plasarea fortei de munca (+36%), urmate de unitatile hoteliere si restaurante (+30%). Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.