Comisia Europeana (CE) ar putea intenta un nou proces companiei Microsoft, privind politica de trust dusa de catre compania americana. In urma acestei noi "batalii" in justitie, Microsoft ar putea sa fie obligata sa furnizeze competitorilor informatii pretioase privind sistemul de operare Windows, informeaza Financial Times.

Cea mai mare companie software din lume a fost obligata in martie 2004, printr-o decizie a Comisiei Europene, sa ofere rivalilor informatii legate de sistemul Microsoft de operare, informatii care in opinia CE ar duce la crearea unui mediu concurential pe piata. Totusi, potrivit unui document al CE, informatiile oferite de catre Microsoft sunt total nefolositoare. Astfel, printr-o noua declaratie facuta publica pe 22 decembrie 2005, CE ameninta Microsoft cu plata unei amenzi zilnice pana in momentul in care decizia initiala va fi respectata. Oficialii Microsoft au cerut Comisiei un timp de ragaz pentru a se supune reglementarilor in domeniu.

Intr-o incercare de a evita aceasta amenintare, Microsoft a anuntat saptamana trecuta ca va oferi parti din codul sursa al sistemului Windows, dar competitorii si oficialii Comisiei nu au fost incantati de aceasta decizie. Expertul tehnic al CE in acest caz, profesorul Neil Barrett, a afirmat ca cele 12 000 de pagini oferite de catre Microsoft, nu contin nimic "inovator". Potrivit documentelor oficiale, Microsoft doreste ca in schimbul datelor furnizate sa primeasca compensatii financiare uriase din partea competitorilor, dorinta cu care Comisia Europeana nu este de acord.

Desi expertii considera putin probabila o decizie de represalii a CE in fata cererilor financiare formulate de catre Microsoft, expertul Comisiei a sugerat ca pozitia adoptata de catre forul european in fata gigantului american va fi de neclintit.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.