In ultima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), lichiditatea a scazut puternic, cu variatii minore ale indicilor pietei si pe acest fond s-a atins cel mai mic volum al tranzactiilor de la inceputul anului 2006 - doar 41,4 milioane de actiuni schimbate prin cele 4.630 de tranzactii.

Valoarea tranzactiilor a fost de 2,4 ori mai mica decat cea din sedinta precedenta, de doar 8 milioane euro ( 28,7 milioane lei noi). Doar trei emitenti au reusit, sa depaseasca bariera valorica de 1 milion dolari, respectiv SIF Transilvania, SIF Oltenia si Banca Transilvania. Legat de contractul de privatizare al BCR, brokerii cred ca "a indepartat o parte din temerile pesimiste ce planau asupra celor cinci companii financiare, acestea recuperand si astazi o parte din deprecierile suferite la nivelul pretului de piata".

"Sedinta linistita la Bursa, caracterizata de volume scazute pe toate sectoarele mai importante, astfel ca, dupa aprecierea puternica pe cele cinci Societati de Investitii Financiare inregistrata in sedinta trecuta, pe fondul publicarii clauzelor contractuale din privatizarea Bancii Comerciale Romane, euforia investitorilor a mai scazut, aprecierea pe indicele BET-FI fiind nesemnificativa", ne-a declarat Andreea Ciobanu, broker la SSIF Intercapital Invest. Potrivit acesteia, actiunile cel mai des tranzactionate dintre SIF-uri - SIF 2 - au fost oprite de la tranzactionare, volumele din piata avand de suferit.

Titlurile celor cinci SIF si-au continuat cresterea, intr-un ritm mult mai scazut. Actiunile SIF 5 au crescut cel mai mult, cu 0,69%, urmate de cele ale SIF 3, cu 0,42% si SIF 1, cu 0,38%. In sectorul bancar preturile par sa se fi oprit din crestere, inchiderea pe Banca Transilvania fiind de 1,4400 lei noi si pentru BRD-Groupe Societe Generale - de 16,5000 lei noi.

"Volume reduse avem si pe SNP Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta, valoarea tranzactionata pe fiecare din acestia fiind sub 1 milion dolari, valoare foarte scazuta, comparativ cu volumele facute pe acesti emitenti la inceputul anului", spune Andreea Ciobanu. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut, ieri, 1,67%, pretul de inchidere fiind de 0,1180 lei noi/actiune, iar cele ale Petrom (SNP) s-au mentinut la nivelul atins in sedinta anterioara, de 0,6050 lei noi/ titlu. Valoarea totala schimbata pe titlurile din sectorul petrolier a acumulat doar 15,3% din totalul valoric al BVB de ieri.

Mihai Chisu, broker la SSIF Alpha Finance, a declarat pentru "Averea", ca "Bursa a inregistrat o zi linistita, cu volume relativ reduse si fluctuatii de mica amploare". "Toti cei trei indici au inchis la valori sensibil mai mici decat cele inregistrate in ziua precedenta, intre 0,2% si 0,4%. Ca de obicei, sectorul companiilor financiare a fost cel mai tranzactionat, alaturi de actiunile TLV si RRC", considera Mihai Chisu. Ca nota generala, piata se inscrie intr-un trend normal, de acumulare, dupa perioada agitata a ultimei saptamani. Singurul indice care s-a apreciat a fost "barometrul" SIF-urilor - BET-FI, care a crescut usor, cu 0,31%, la 52.858,93 puncte, in timp ce deprecierile pe ceilalti indici au fost in intervalul 0,28-0.33%.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.