IBM a anuntat recent rezultatele raportului privind securitatea afacerilor la nivel mondial (Global Business Security Index), oferind o privire de ansamblu asupra potentialelor amenintari de securitate in 2006. Pe baza indicatorilor recenti, IBM estimeaza pentru 2006 o schimbare fundamentala, o evolutie a atacurilor cibernetice de la o crestere globala generala la atacuri mai restranse si mai prudente, indreptate catre anumite organizatii pentru a le extorca.

Potrivit raportului elaborat de echipa IBM Global Security Intelligence Services, in cea mai mare parte a anului 2005, amploarea amenintarilor in ceea ce priveste securitatea tehnologiei informatei s-a mentinut la un nivel moderat. In timp ce "viermele" Zotob a captat atentia internationala, afectand organizatii de presa faimoase, impactul programelor malware a scazut considerabil comparativ cu anul trecut.

Insa acest lucru nu spune totul. Principalul aspect care a motivat cresterea atacurilor IT, a spam-ului (mesaje nesolicitate) si a programelor malware a devenit evident anul trecut. Arestarile mediatizate ale unor raufacatori cibernetici (cybercriminals) din Statele Unite si din intreaga lume au indicat implicarea unor indivizi care aveau legaturi cu crima organizata si care erau motivati de castiguri ilicite.

Pe masura ce nivelul securitatii programelor software si retelelor creste, este de asteptat ca atacatorii sa isi concentreze eforturile asupra celui mai vulnerabil punct de acces al unei companii sau organizatii - personalul sau - pentru a putea executa atacurile.

"Reducerea numarului de atacuri de securitate din 2005 este contrar a ceea ce crede societatea, in general, despre amenintarile majore care pun in pericol datele lor personale", a declarat Cal Slemp, vicepresedintele diviziei IBM de servicii de securitate. "IBM considera ca regulile jocului s-au schimbat: pe masura ce gradul de securitate al celor mai multe sisteme a fost imbunatatit, iar pedepsele s-au inasprit, se poate observa prezenta unor atacatori mai organizati, mai activ implicati si mai perseverenti.

Acest lucru inseamna ca este posibil ca numarul atacurilor sa scada, insa acestea sunt mult mai calculate si mult mai daunatoare. Organizatiile din intreaga lume - atat din sectorul public, cat si cel privat - trebuie sa actioneze rapid si sa colaboreze pentru a putea face fata acestor provocari".
Raportul IBM Global Business Security Index include o previziune a potentialelor tendinte in 2006, dupa cum urmeaza:

- Pietele in curs de dezvoltare - Raufacatorii cibernetici profita de colaborarea deficitara la nivel international in ceea ce priveste lupta impotriva criminalitatii cibernetice si lanseaza atacuri internationale cu riscuri minime, astfel incat amenintarile la adresa tarilor aflate in curs de dezvoltare, precum si cele lansate din astfel de tari, sunt in crestere. Astfel, depistarea atacurilor direct de la sursa devine mult mai dificila, mai ales pe masura ce tendintele actuale demonstreaza faptul ca multe atacuri sunt lansate din regiuni precum Europa de Est si Asia, unde sanctiunile sunt mult mai blande, iar legislatia este limitata.

- Atacuri din interior - Pe masura ce programele software devin din ce in ce mai sigure, utilizatorii de computere vor continua sa fie veriga slaba a unei organizatii. Raufacatorii isi vor concentra eforturile pentru a convinge utilizatorii finali sa execute ei insisi atacurile in loc sa isi iroseasca timpul incercand sa descopere vulnerabilitati ale programelor software. Resursele globale, concedierile de personal, fuzionarile si achizitiile reprezinta provocari pentru organizatiile care spera sa educe utilizatorii sa lupte impotriva acestor amenintari.

- Blogging - Utilizarea excesiva a instrumentelor de colaborare, precum blogging (jurnale web - weblogs - blogs), poate duce la o scurgere de informatii de afaceri confidentiale.

- Mesageria instantanee - Robotii software care permit controlul unui sistem fara ca proprietarul sa stie acest lucru vor reprezenta in continuare una dintre cele mai mari amenintari la adresa Internetului. Noile versiuni ale acestor roboti vor fi dotate cu celule mai mici pentru a putea fi ascunse mai bine si vor fi indreptate catre mesageria instant si catre alte retele de tipul peer-to-peer pentru a putea comanda si controla sistemele virusate.

- Dispozitivele mobile - Amploarea programelor malware care afecteaza telefoanele celulare, PDA-urile si alte dispozitive wireless a crescut substantial anul trecut, insa acestea nu s-au materializat pana acum intr-o crestere generala, intrucat nu se pot raspandi de unele singure - inca. De aceea, aceasta tendinta este in continuare in atentie si in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.