Anul trecut, marile privatizari au adus in conturile statului alte trei miliarde de euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta, in acest an, ca totalul investitiilor straine directe sa se situeze intre 2,3 si trei miliarde de euro, dupa ce anul trecut marile privatizari au adus in conturile statului aproximativ trei miliarde de euro, a declarat, recent, la Viena, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de Mediafax. "Pornind de la datele de anul trecut, apreciem ca limita inferioara a investitiilor straine directe se va situa la 2,3 miliarde de euro", a spus Popa in fata investitorilor prezenti la panelul "Romania Investment Grade" gazduit de Banca Comerciala Romana in cadrul Conferintei pentru Europa Centrala si de Est, organizata la Viena de revista britanica Euromoney. Popa a aratat ca sumele aduse anul trecut ca investitii directe au fost sustinute in buna parte de marile privatizari, din care cea mai importanta a fost vanzarea Petrom catre compania austriaca OMV. Preluarea pachetului majoritar de la Petrom a adus in Romania in jur de 1,5 miliarde de euro.

Finantarea deficitului extern ramane o problema

In cadrul dezbaterii, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a sfatuit investitorii sa nu se ingrijoreze de nivelul ridicat al deficitului de cont curent, pe care l-a estimat la 6,2% din PIB in 2004. Dijmarescu si-a explicat optimismul prin faptul ca totalul portofoliului de investitii straine (investitii directe, de portofoliu si fonduri speculative) s-a ridicat anul trecut la 6,9% din PIB. "Acum este momentul sa veniti in Romania. Datele din 2004 arata ca economia romaneasca are o crestere rapida, iar ca investitii straine si comert Romania reprezinta doua treimi din piata Europei de Sud-Est", a mai spus Dijmarescu. Pe de alta parte insa, Nick Eisinger, director la agentia internationala de rating Fitch, singura care a introdus Romania in randul tarilor cu calificativ "investment grade" (n.r. - risc scazut pentru investitii), considera ca nu poate fi neglijat nivelul deficitului de cont curent. El apreciaza ca, in acest stadiu de dezvoltare, deficitul extern este de asteptat sa creasca atat in Romania, cat si in celelalte tari care se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana. El a anticipat pentru 2004 un deficit de cont curent intre 6-6,5% din PIB. "Finantarea deficitului extern ramane inca o problema. Acest indicator se afla la un nivel destul de ridicat si nu exista semne ca in 2005 va scadea", a spus Eisinger.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.