Nici una dintre constructii nu este, cel putin deocamdata, de vanzare. Daca acest lucru s-ar intampla, am avea de-a face cu cele mai mari tranzactii imobiliare din estul Europei

Ridicata pentru a gazdui un viitor muzeu al PCR, Casa Radio a fost de mai multe ori pe punctul de a fi concesionata unor investitori ce doreau sa o transforme intr-un complex cu magazine, birouri, restaurante, hotel, spital, cinematografe si chiar locuinte. Daca s-ar lua decizia vanzarii, statul ar trebui sa obtina, conform expertilor imobiliari, cam 100 de milioane de euro. "Valoarea cea mai mare o are terenul. Constructia existenta, inceputa si abandonata, ar putea chiar sa incurce", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Casa Presei face de peste doua ori mai mult: 220 de milioane de euro, avand in vedere ca suprafata de teren este ceva mai mare, iar cea construita, desi nu se afla in stare buna, este utilizata ca spatiu de birouri. "Nu e foarte tentanta. Are multe holuri, deci raportul dintre spatiul util si cel total construit este nemultumitor, are multe spatii inalte, nu e izolata termic, geamurile trebuie inlocuite cu unele moderne si, in plus, e destul de veche", afirma Adrian Crivii, evaluator imobiliar, directorul companiei Darian RomSuisse.

Dar cea mai valoroasa este, de departe, Casa Poporului. Majoritatea specialistilor se si feresc sa faca o estimare, intr-atat de complexa este cladirea din punctul de vedere al proiectului, constructiei, decoratiunilor si dotarilor. "Cred ca ar trebui sa estimam separat subsolurile, salile si spatiile de birouri de la nivelurile superioare", afirma directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii, Adriana Iftime. Impreuna cu cele peste 50 de hectare de teren, Palatul Parlamentului ar putea valora 2,65-3 miliarde de euro. "Doar ca e greu de crezut ca statul va renunta vreodata la acest imobil si ca s-ar putea gasi cineva care sa dea atatia bani pe el", spune Iftime.

Cat valoreaza megactitoriile comuniste?

Cladirea de unde urma sa fie condusa Romania comunista, cea unde lucra intreaga propaganda a regimului si cea care urma sa devina un loc de slavire a istoriei PCR sunt scoase, deocamdata numai ipotetic, la vanzare.

Cei mai multi bucuresteni le ignora, atat de mult s-au obisnuit cu prezenta lor in peisajul orasului. Doar cei veniti in Capitala in vizita ori cu treburi le acorda mai multa atentie. Prin dimensiunile iesite din comun si pozitia generoasa, Casa Poporului atrage, evident, cel mai mult. Casa Presei figureaza si ea in ghidurile turistice, iar situarea sa la intrarea dinspre Ploiesti si Otopeni ii aduce un plus de priviri curioase. Cat despre Casa Radio, ea starneste uimire mai ales printre strainii care afla ca procesul de constructie stagneaza de mai bine de un deceniu si jumatate. Cele trei "case" ridicate in perioada comunista au povesti diferite, utilizari diferite si vor avea, cel mai probabil, destine diferite. Ce le uneste, in afara de statutul de "ctitorie socialista", este ca au ajuns sa fie unele din cele mai scumpe imobile din Romania.

Acum exact 17 ani, pe 26 ianuarie 1989, Nicolae Ceausescu implinea 71 de ani. Drept urmare, eram bombardati cu ode, imnuri si insiruiri fara de sfarsit ale realizarilor comuniste. Nimeni nu si-ar fi pus, in acele vremuri, problema sa masoare valoarea celor mai impunatoare dintre ele. Nici nu ar fi avut cum sa obtina un rezultat realist, in lipsa unei piete libere. Astazi, insa, o astfel de evaluare poate fi macar incercata. Desigur, cu limitarile pe care le presupune unicitatea fiecarei constructii luate in calcul.

"Palatul Parlamentului, Casa Presei si Casa Radio sunt imobile atipice si, cum nu exista unele similare care sa se tranzactioneze pe piata libera, in cazul ipotetic al unei vanzari nu se porneste de la un pret, ci se asteapta ofertele celor interesati", explica Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM).

Evaluatorul imobiliar Adrian Crivii, directorul firmei clujene Darian RomSuisse, afirma ca "Palatul Parlamentului nu are, de fapt, valoare de piata, caci nu se va vinde niciodata". "Cu toate acestea, avand in vedere ca birourile din clasa A se tranzactioneaza in Bucuresti cu 1.500-2.500 de euro pe metru patrat si ca finisajele de la Casa Poporului sunt de cele mai multe ori deosebite, s-ar putea spune ca spatiile de aici ar valora mai mult", spune el.

Ceva mai curajoasa este Adriana Iftime, director general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC). "Luand in calcul cei 380.000 de metri patrati reprezentand suprafata desfasurata a constructiei si volumul de 2,55 milioane de metri cubi rezulta o inaltime medie de aproape sapte metri pe nivel. Avand in vedere volumetria, finisajele si dotarile foarte scumpe - marmura, candelabre din cristal, lemn sculptat manual, foita de aur -, dar si existenta unei portiuni subterane a cladirii, nu stiu daca


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.