25 Ianuarie 2006 , de Valentin Baesu in Business
Mai mult de jumatate dintre hot-spot-urile publice din Romania sint instalate in Bucuresti si Brasov. Cum vinzarile de notebook-uri cresc de la an la an, se estimeaza ca va creste si cererea pentru acces wireless la Internet. Concurenta pentru astfel de servicii se anunta interesanta.

Compania Intel a prezentat ieri prima harta a hot-spot-urilor publice din Romania. Astfel, in prezent, in Romania exista 78 de astfel de puncte de acces la Internet fara fir. Cele mai multe sint in mediul urban. Bucurestiul conduce in acest clasament cu 28 de astfel de puncte. Si in Brasov se afla aproximativ tot atitea. Urmatoarele orase ca numar de acces point-uri sint Constanta, cu 11, Timisoara, cu sase, si Cluj-Napoca, cu cinci. In Tirgu-Mures, Galati, Bacau, Iasi, Oradea si Sinaia se afla cite doua hot-spot-uri, in vreme ce restul pina la 78 sint amplasate in localitati in care se afla cite unul.

Tinta pe hoteluri

Conform statisticii, nu mai putin de 79% dintre hot-spot-uri se afla in hoteluri sau spatii expozitionale, locuri frecventate de oameni de afaceri care au nevoie permanent sa-si consulte e-mailul si trebuie sa aiba mereu acces la informatii. In universitati si scoli sint amplasate 9% dintre acestea, la fel ca si caf-baruri. Restul de 3% sint in aeroporturi. Conform studiilor IDC, in Europa sint aproximativ 25.000 de access point-uri operationale si se estimeaza ca pina in 2008 vor fi 110.000. Cum pentru anii urmatori se anunta o crestere a numarului hotelurilor de categorie superioara, dar si o cerere mai mare de laptopuri, se asteapta ca numarul hot-spot-urilor sa creasca.

Concurenta este mare

Anul urmator se anunta un an de mare lupta pe piata serviciilor wireless de acces la Internet. Astfel, in 2006 se anunta lansarea primelor servicii de acces la Internet wireless in banda larga prin tehnologia WiMax. Conform lui Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, vor fi scoase la licitatie trei sau patru licente pentru operatorii care vor sa implementeze aceasta tehnologie. Astfel, se va putea accesa Internetul cu o viteza de pina la 75 Mbps.

De asemenea, si operatorii de telefonie mobila care detin licente pentru 3G pot constitui o concurenta serioasa, mai ales ca numarul clientilor acestora este foarte mare. In acest an, sau cel mai tirziu la inceputul anului viitor, vor fi scoase la licitatie alte doua licente 3G.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Harta 'punctelor fierbinti'.


Ultima ora din Business pe 9AM