Primele locuri la masa investitiilor imobiliare din Romania au fost ocupate la inceput de companii din Austria, Israel, Turcia si Statele Unite. Acum isi "aseaza tacamurile" firme din Lituania sau India, dar si o serie de investitori autohtoni.

Consortiul lituanian Europa Group, sosit in Romania in urma cu un an si jumatate, a achizitionat deja patru locatii in Bucuresti unde urmeaza sa-si dezvolte proiectele. Discutia cu Serghei Cicala, director executiv pentru Romania, despre planurile lituanienilor are loc intr-o cladire veche situata in centrul istoric al Capitalei, in imediata apropiere a Palatului Voievodal. "Imobilul in care ne aflam urmeaza sa fie transformat intr-un hotel de patru stele. Investitia se va ridica la circa 16-18 milioane de euro, inclusiv costul achizitiei, iar lucrarile vor dura peste un an de zile", spune Cicala, care precizeaza ca hotelul va dispune de 50 de camere, restaurant si sali de conferinte.

Locuinte si hotel, cu bani proveniti din Lituania

Valoarea totala a investitiilor prognozate de lituanieni pe piata romaneasca va ajunge la circa 140 de milioane de euro, iar in cazul in care apar noi oportunitati, membrii consortiului sunt dispusi sa suplimenteze bugetul pana la nivelul de 200 de milioane de euro. "Am decis sa venim si sa investim aici pe termen lung, deoarece piata imobiliara romaneasca are un potential imens", explica Cicala.

Pe langa hotel, lituanienii vor construi mai multe ansambluri rezidentiale cu apartamente de lux, care vor avea la parter spatii comerciale si birouri. City Center Residence, un ansamblu de sase blocuri cu 104 apartamente, va fi ridicat pe locul fostei fabrici Appolo, in zona Parcului Carol. Investitia se va ridica la 18 milioane de euro, iar apartamentele vor dispune de finisaje de calitate superioara. La subsolul blocurilor va fi amenajata si o parcare cu 100 de locuri. Lucrarile de constructie au inceput deja, urmand sa fie fianlizate in circa 16-18 luni. "Preturile vor pleca de la 1.200 de euro/mp si vor ajunge si la 2.000 de euro/mp. Vanzarea apartamentelor se va face prin intermediul departamentului de resort al firmei", precizeaza Cicala.

Un alt proiect, care vizeaza construirea a circa 90-100 de apartamente, va fi pus in opera tot in Capitala, in zona strazii Popa Tatu. Investitia se va ridica la aproximativ 16 milioane de euro, iar lucrarile vor incepe la sfarsitul anului.

Cel mai mare proiect dezvoltat de cei de la Europa Group, a carui valoare va fi de circa 80 de milioane de euro, urmeaza sa fie executat in zona Splaiul Independentei si va include atat spatii de birouri si spatii comerciale, cat si locuinte.

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.