Un card bancar si acces la internet. Doar de atat va fi nevoie ca sa va platiti o amenda de circulatie. Fara sa stati la coada, fara sa trimiteti prin posta procesul-verbal si chitanta la sectia de politie care v-a amendat pentru ca ati avut curajul sa fortati semaforul.

La inceput, doar bucurestenii amendati de politia rutiera vor beneficia de sistemul prin internet, aceasta fiind prima etapa a programului Ghiseului Virtual de Plati, dezvoltat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. In timp, toate platile pe care romanii le au de facut catre stat se vor putea efectua prin acest ghiseu. Un consortiu de trei firme a lucrat la acest proiect, dupa ce a castigat licitatia organizata de MCTI: Softwin (integratorul sistemului) s-a ocupat de dezvoltarea aplicatiilor soft, DotCommerce de procesarea securizata a platilor, iar Kondiment a realizat portalul web.

Chiar daca valoarea proiectului nu era atractiva financiar (aproximativ 70.000 de euro), licitatia a atras nume mari ale serviciilor IT de pe piata romaneasca UTI, Siveco, Forte Siemens, Totalsoft, Softnet, Crescendo, Softwin (in consortiu cu DotCommerce si Kondiment). "Poti face o plata fara un contract prealabil. Este suficient un card Visa sau Mastercard, ca la magazinele virtuale. Cu diferenta ca, in acest caz, produsul cumparat este o taxa, un impozit sau o amenda", explica Lucian Despoiu, Managing Partner al companiei Kondiment.
Mai comod, dar putin mai scump

In prezent, se pot face plati prin intermediul internetului, dar sistemul este, de fapt, un e-banking, nu o plata online propriu-zisa, si implica mai multe conditii. Pentru o astfel de plata, cetateanul facea mai intai un contract de servicii de e-banking cu o banca si unul cu administratia financiara. Cam multa alergatura pentru un impozit-doua pe an. In "ghiseu", insa, nu este nevoie de nici un alt contract. "Amendatul" acceseaza internetul, intra pe pagina, plateste (de fapt, completeaza un formular) si primeste o confirmare cu semnatura electronica, opozabila in fata legii.

Prin sistemul vechi, au ales sa-si achite "darile" catre stat aproximativ 1.000 de romani, dar si baza titularilor de conturi e-banking este destul de redusa - aproximativ 100.000, potrivit lui Liviu Nicolescu, director general al Directiei de Reglementari si Standarde in Tehnologia Informatiei, Antifrauda si Securitatea Retelelor in MCTI. Cum tinta "ghiseului" sunt persoanele care utilizeaza internetul si au un card bancar, iar in Romania sunt peste sase milioane de carduri emise, asteptarile ministerului sunt optimiste: cateva zeci de mii de amenzi platite online in 2006.

Pe internet este mai comod, dar putin mai scump. O amenda platita online va fi mai scumpa cu 3-4% decat daca am sta la coada la cec, din cauza comisioanelor bancare. "Nu este o suma taxata de stat, de ghiseu. Facand o paralela, este ca atunci cand consultam soldul cardului la un automat, iar banca percepe un mic comision", explica Liviu Nicolescu.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.