Potrivit calendarului convenit cu Uniunea Europeană, in acest an se vor opera majorări de accize (taxe speciale de consum ce se datorează bugetului de stat pentru anumite produse provenite din producția internă sau din import) la produsele din tutun, la alcool și la băuturile alcoolice distilate, la benzină și motorină. Ministrul de stat Adriean Videanu a declarat recent că Executivul ar putea lua in calcul majorarea accizelor, dind de ințeles că, in afară de produsele de mai sus, pot intra in calcul și altele. Pină la 1 iulie, conform calendarului, accizele la țigarete vor crește cu 18,1%, astfel incit un pachet de țigări va costa cu 710 lei mai mult. De asemenea, accizele la alcool și la băuturile alcoolice și distilate vor crește cu 46%. In prezent, acciza pentru un hectolitru de alcool pur este 280 de euro, aproximativ 10,8 milioane de lei. De la 1 iulie, nivelul va fi de 410 euro, care inseamnă la cursul actual 15,8 milioane de lei.

Fondul Monetar Internațional iși spune cuvintul

Celelalte majorări se vor opera pină la 31 decembrie. Surse din Ministerul Finanțelor ne-au spus că termenele ar putea fi decalate, in sensul că majorarea prevăzută la 1 iulie s-ar putea face de la 1 martie. Cum, de altfel, este foarte probabil ca și termenul de 31 decembrie să fie decalat. Sursele ne-au mai comunicat că atit majorarea, cit și decalarea calendarului vor fi convenite cu reprezentanții FMI la finele lunii ianuarie.

800 de lei in plus la litrul de motorină

Cea mai consistentă creștere, cu excepția alcoolului, se va inregistra la acciza pe tutunul destinat rulării in țigarete, 41%. Accizele pentru țigările de foi și pentru tutunul destinat fumatului vor crește cu 11%. In ceea ce privește uleiurile minerale, creșterea cea mai importantă va avea loc la motorina utilizată drept carburant auto, 9,1%. La 1.000 litri, acciza va fi de 226 de euro, față de 207, cit reprezintă in acest moment. Noul nivel al accizei va face ca prețul motorinei să crească in medie cu 800 de lei. Accizele la benzina cu plumb și la cea fără plumb se vor majora cu 2,2%, respectiv 2,9%. Acciza la benzina cu plumb va fi de 326 de euro pentru 1.000 de litri, iar la cea fără plumb - de 280 de euro. Urmare a acestor majorări, prețul litrului de benzină va crește in medie cu 300-400 de lei.

Anul a debutat cu scăderi la accize

Anul acesta nu este marcat numai de creșteri. Pentru toate sortimentele de cafea, acciza a scăzut cu 20%. Acciza la cafea prăjită este de 1.000 de euro/tonă, față de 1.250 la cafeaua verde și de 680 de euro/tonă, față de 850, iar la cea solubilă - 5 euro, față de 4/kilogram. Totodată, a scăzut cu 20% nivelul accizei la berea fabricată de producătorii independenți cu o capacitate de producție anuală ce nu depășește 200 de mii de hectolitri. De la 1 ianuarie, camerele foto digitale nu vor mai fi accizate, ca urmare a intrării in vigoare a unui act normativ elaborat de deputatul Varujan Pambuccian. Pină la 31 decembrie 2004, accizele la camerele foto digitale erau de 25%.

In perspectivă

In momentul intrării in UE, vor fi introduse și alte accize la produse care acum sint neaccizate: energia electrică, gazul și păcura. Acestea se vor adăuga majorărilor operate intre timp la celelalte produse. După momentul integrării, la energia electrică romanii vor trebui să plătească pentru fiecare MWh o acciză de un euro, iar firmele - 50 de eurocenți. Euroacciza va fi resimțită după 2010, intrucit Bucureștiul a obținut o derogare de 3 ani de la data integrării. Cit privește gazele naturale folosite in scopuri necomerciale, Romania a obținut o perioadă de tranzit de 3 ani, urmind ca acciza, a cărei valoare a fost stabilită la 2,6 euro/gigajoule putere calorică, să fie plătită, de asemenea, din 2010. Pentru păcură, autoritățile romane au obținut o derogare de 3 ani pentru cea utilizată in termoficare și de 2 ani pentru cea utilizată in alte scopuri.