Programul nuclear al Iranului s-ar putea lasa cu cotatii-record ale pretului petrolului. Daca nici Teheranul, nici Washingtonul nu vor face pasul inapoi si conflictul nu se aplaneaza, se poate ajunge la 100 de dolari barilul.

Conflictul, deocamdata mocnit, intre Iran si lumea occidentala pe tema programului nuclear al Teheranului ar putea aduce din nou lumea in pragul unui soc petrolier.

Iranul este al patrulea producator de titei din lume si al doilea din OPEC, dupa Arabia Saudita, cu o productie de 4,2 milioane de barili pe zi, adica 5% din intreaga productie mondiala. Or, intr-o piata a petrolului in care preturile se misca in functie de cel mai putin intemeiat zvon, un conflict in zona ar fi devastator pentru preturi daca exporturile de titei iranian, adica 2,7 milioane de barili zilnic, s-ar opri.

In opinia specialistului iranian Hassan Abbasi, de la Centrul de Cercetari de Securitate fara Granite Ideologice, pretul petrolului ar putea ajunge la 110 dolari barilul doar daca dosarul iranian ar fi trimis catre Consiliul de Securitate. "In varianta in care s-ar ajunge la un embargo asupra livrarilor de titei iranian, preturile ar atinge 70-80 de dolari barilul", apreciaza si analistul economic roman Matei Paun.

"Sigur, depinde in ce masura va fi respectat, de reactia celorlalte state producatoare si de capacitatea suplimentara disponibila", crede Paun.

In varianta in care s-ar ajunge la un conflict armat, barilul ar atinge cote ametitoare. "Daca se ajunge la razboi, atunci va fi afectata toata zona Golfului, dat fiind ca se ingreuneaza transportul titeiului. S-ar ajunge la 100 de dolari barilul in citeva secunde", apreciaza Paun. Ieri, un baril era cotat la 57 de dolari.

Romania resimte socurile

De cind s-a liberalizat si la noi piata, iar statul, prin Petrom, nu mai tine preturile carburantilor in friu, sintem expusi la socurile de pe pietele internationale. Mai mult de jumatate din titeiul procesat in tara este din import. In plus, si Petrom foloseste, de cind a fost preluata de OMV, cotatiile internationale in calculul preturilor la carburanti. Asadar, petrol mai scump va insemna si pentru romani benzina mai scumpa la pompa.

Asta s-a vazut deja in septembrie anul trecut, cind preturile au luat-o razna (peste un euro litrul), iar unul dintre motive a fost tocmai cresterea cotatiilor pe pietele externe. Asta se intimpla cind barilul ajunsese la recordul de 68 de dolari. S-a spus atunci ca, la un pret de 80 de dolari, un litru de benzina ar costa doi dolari.

"S-a intrecut masura!"

Aceste scenarii nu par foarte departe de realitate. Ieri, secretarul de Stat american Condoleezza Rice a anuntat ca Iranul a intrecut masura cu programul sau nuclear si ca subiectul trebuie discutat rapid in Consiliul de Securitate al ONU. S-a ajuns aici pentru ca iranienii au rupt, la inceputul anului, sigiliile puse de ONU pe o fabrica de imbogatire a uraniului la Natanz.

Iranul a sustinut tot timpul ca programul sau nuclear este unul pasnic, dar dupa un joc de-a soarecele si pisica cu cei de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (ba oprim programul, ba il continuam), noul presedinte al tarii a spus ca Iranul este dispus sa ofere tehnologia sa si altor state musulmane. Razboiul ramine rece, Condoleezza Rice anuntind acum citeva zile ca pe agenda SUA nu figureaza un atac militar asupra Iranului, "deocamdata".

"Va fi cu mult peste ce asteapta occidentalii"

"Consiliul de Securitate al ONU ar produce mai mult rau lumii decit Iranului daca va restrictiona exportul iranian de petrol. Natiunile Unite ar putea restrictiona alte exporturi iraniene sau sa limiteze importurile de materiale militare, dar nu vad cum ar putea Consiliul de Securitate sa impuna sanctiuni privind petrolul iranian", a atentionat ieri John Lichblau, presedintele Fundatiei pentru Cercetare in Industria Petrolului. Regimul de la Teheran nu va ezita sa foloseasca petrolul drept o arma. Pretul petrolului va urca "cu mult peste nivelul asteptat de occidentali", avertiza duminica ministrul iranian al Economiei. Iar presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad accentua si mai tare acest lucru.

"Avem uneltele necesare pentru a ne apara drepturile. Aceia care folosesc cuvinte grele la adresa Iranului au nevoie de Iran de zece ori mai mult decit avem noi de ei", ameninta Ahmadinejad, precizind ca nu va renunta la planurile sale nucleare. "Intreaga situatie geopolitica este critica, iar chestiunea iraniana e extrem de serioasa", e de parere si Geoff Pyne, specialist in domeniul petrolului, citat ieri de Reuters. In opinia lui Pyne, "un presedinte impredictibil" cum e Ahmadinejad ar putea opri complet exporturile de petrol.

Presiuni pe productie

Mai mult, Iranul incearca sa influenteze si partenerii sai din OPEC. Hossein Kazempour Ardebili, reprezentantul Iranului in OPEC, a spus ca productia cartelului, cifrata acum la 30 de milioane de barili pe zi, ar trebui redusa cu un milion de barili la sfirsitul acestei luni. Oficialul iranian a spus ca este nevoie de aceasta masura pentru ca actualul nivel al productiei ar conduce la crearea de stocuri. Normal ca stocuri mai mari inseamna un pret mai mic. Or asta este tocmai ce si-ar dori consumatorii, nu producatorii. Iar o productie mai mica ar alimenta din nou temerile legate de aprovizionare si ar creste preturile.

Ceea ce Iranului i-ar conveni. Pina acum, insa, Iranul nu a primit un raspuns afirmativ din partea celorlalti membri ai OPEC. Mai mult, o parte dintre acestia (Algeria si Indonezia) au comunicat ca o diminuare a productiei nu este necesara.Un asemenea pas ar insemna o schimbare de strategie pentru cartel, care planuieste, dimpotriva, o crestere a productiei: la finalul lui 2007, livrarile tarilor OPEC ar urma sa ajunga la 35,1 milioane de barili pe zi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.