Uniunea Nationala a Patronatului Roman avertizeaza asupra pericolului aplicarii unei initiative a Comisiei Europene privind regulile de taxare pentru IMM-uri. Potrivit unui raport al Comisiei aflat pe masa discutiilor cu organizatiile patronale reprezentative la nivel european, se propune adoptarea unui nou sistem de taxare care sa permita IMM-urilor din Uniunea Europeana calcularea profitului companiei lor in conformitate cu regulile de impozitare din tara mama sau din tara sediului social.

"Pentru IMM-urile romanesti masura ar putea avea efecte dezastruoase. Ele nu vor putea rezista competitiei cu IMM-urile din Europa, care vor putea beneficia de conditiile de impozitare si facilitatile de care beneficiaza in tara de origine. Daca Romania nu va putea dezvolta in 2006 un sistem fiscal bazat pe predictibilitatea taxelor si impozitelor si pe masuri active de sprijinire a IMM, competitiv cu sistemele aplicate in Uniunea Europeana, peste 80% dintre intreprinzatorii mici si mijlocii vor inchide portile", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Potrivit initiatorilor, sistemul "Impozitarea in tara mama" ar trebui sa fie voluntar pentru ambele tari membre si ar trebui sa se bazeze pe un program pilot de cinci ani. Trecerea in revista a impozitelor europene in 2004 a aratat ca activitatea peste granita duce la o impozitare mai mare a companiei si ca, aceste costuri sunt mai mari pentru intrerinderile mici decat pentru marile companii, sustine initiatorul proiectului, Laszlo Kovacs, comisar al Comisiei Europene pentru taxe si impozite.

Conceptul de a fi impozitat in tara de origine prezentat de Comsia Europeana se bazeaza pe ideea de recunoastere voluntara a regulilor de impozitare de catre statele membre. Sub acest concept, profitul unui grup activ de companii in mai mult decat un stat, va fi calculat in concordanta cu regulile si sistemul unei singure companii, sistemul din tara de origine a companiei mama. Proiectul propune de asemenea ca definitia unui IMM sa fie comuna statelor membre - companii cu numar de angajati sub 250, cu o cifra de afaceri mai mica sau egala cu 50 milioane euro.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.