Calitatea mediului de afaceri a fost, in cadrul unei intalniri, principala tema de discutie dintre reprezentantii Patronatului National Roman (PNR) si cei ai sindicatelor, ambele parti aratandu-se ingrijorate fata de evolutia economiei romanesti in contexul apropierii datei aderarii la UE, si nu numai.

Astfel, potrivit agentilor economici membri ai PNR, printre dificultatile majore care influenteaza decisiv calitatea mediului de afaceri autohton ar fi fiscalitatea excesiva. "Numerosi manageri se alatura parerilor formulate de analisti, acuzand situatia in care capitalul este mai impozitat decat munca. Pe langa impozitarea de 16% se adauga cei 10% din impunerea pe dividende", a opinat Florian Costache, presedintele PNR.

Tot in acest context, Costache a mai amintit de taxele parafiscale, precum cele pentru Registrul Comertului, cele notariale, tarifele pentru autorizatia de transport international, avize si autorizatii de mediu, tarifele pentru evaluarea si avizarea studiilor de fezabilitate etc. Toate acestea, in acceptia membrilor Patronatului, sunt apreciate ca fiind excesive, iar unele dintre ele, nejustificate.

Reprezentantii PNR s-au mai plans ca programele de sustinere financiara a sectorului privat sunt insuficiente, in acelasi timp accesul la credite si lipsa de transparenta a acestora ingreunand finantarea coerenta a sectorului. Nemultumirile nu se opresc aici, costurile ridicate ale unui loc de munca si dobanzile ridicate la credite fiind si ele punctate de Patronat.

Birocratie excesiva

Un studiu realizat de acesta din urma releva faptul ca 40% dintre cei chestionati si-au aratat nemultumirea fata de dificultatile in accesarea fondurilor nerambursabile. Respondentii au afirmat ca sunt foarte accentuate lipsa de informare, furnizarea cu intarziere a fondurilor, precum si procedurile complicate si excesiv birocratice. Piedici in calea celor care activeaza in sectorul privat ar mai fi concurenta produselor din import (reclamata de 31,28% dintre firmele industriale), aprecierea monedei nationale si mai ales fenomenele de coruptie.

De asemenea, birocratia din Romania s-a dovedit a fi un fenomen care ingreuneaza excesiv mersul firesc al unei actiuni private. Astfel, timpul necesar inregistrarii unei companii se estimeaza la durate cuprinse intre 10 si 40 de zile, cei din sectorul privat reclamand si costurile ridicate ale acestei actiuni, costuri ce variaza intre 7 si zece milioane de lei vechi.

Printre ultimele probleme intonate de PNR au fost controalele excesive, instabilitatea legislativa (schimbata mult prea rapid si din aceasta cauza intreprinzatorii sunt vesnic nepregatiti), precum si discriminarea IMM-urilor in raport cu intreprinderile mari si dezinteresul factorilor de decizie fata de problemele cu care se confrunta initiativa privata. "Asa cum se poate observa, configuratia pe care o imbraca astazi mediul de afaceri din Romania suporta inca o incarcatura considerabila de dificultati", a aratat Florian Costache.

Combaterea coruptiei, prioritatea societatii romanesti

Un alt punct extrem de important dezbatut la intalnire a fost realizarea unui proiect de parteneriat (intre patronate si sindicate) cu scopul combaterii fenomenului de coruptie. Amploarea considerabila a unor fenomene precum saracia pronuntata a unor segmente de populatie, somajul, economia subterana, si nu in ultimul rand coruptia, au determinat patronatele, respectiv sindicatele sa caute de urgenta o solutie viabila pentru combaterea "petelor negre" enumerate. In opinia PNR, prevenirea si combaterea coruptiei, prin toate mijloacele legale, reprezinta una dintre cele mai importante prioritati ale societatii romanesti.

Coruptia din institutiile statului, cea mai periculoasa

Reprezentantii patronatelor si sindicatelor au afirmat ca cele mai grave, periculoase si distructive forme de coruptie este cea de la nivelul institutiilor statului, in acest perimetru fiind afectate atat dezvoltarea economico-sociala, cat si imaginea externa a Romaniei. Astfel, spun cei din Patronat, institutiile si organele abilitate pentru combaterea acestui flagel trebuie sprijinite si de catre societatea civila. "In acest sens, PNR propune realizarea unui parteneriat intre Patronat si sindicate, reprezentanti ai institutiilor specializate si abilitate in gestionarea fenomenelor de coruptie (politie, parchet)", a subliniat Costache.

Modalitatea concreta de actiune

Obiectivul proiectului este prevenirea si diminuarea la maximum a manifestarilor de coruptie. "Iata modalitatea concreta de actiune: in cadrul comisiilor de dialog de la Prefectura Bucuresti si a prefecturilor judetene se constituie o subcomisie care are ca obiectiv identificarea modalitatilor de prevenire si diminuare a manifestarilor de coruptie. Din aceasta subcomisie fac parte reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor reprezentative la nivel national, seful Politiei judetene si seful procuraturii judetene, respectiv ai Municipiului Bucuresti", au explicat reprezentantii PNR.

Potrivit acestora, aspectele colaterale ar fi sesizarea disfunctiilor existente sau probabile, ce afecteaza sistemul actual de combatere a coruptiei si identificarea solutiilor noi pentru eficientizare. Un alt aspect ar fi activitatea de lobby pentru perfectionarea unor acte normative prin care combaterea fenomenelor de coruptie poate fi eficientizata la nivelul institutiilor de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.