Nu au birouri proprii in Romania, dar nu sunt straini de peisajul internetului local. eBay si-a desemnat de curand un reprezentant zonal. Google este intr-o campanie de recrutare pentru un coordonator al operatiunilor in Romania. Pentru "comerciantul" online Amazon lucreaza peste 60 de site-uri romanesti.

Gigantii comertului online si nume grele ale internetului si-au indreptat atentia catre Romania si testeaza (deocamdata) piata romaneasca. Participantii la o conferinta IT care a avut loc in decembrie au fost surprinsi sa afle ca alaturi de ei in sala era si un reprezentant al eBay, cel mai mare site de licitatii online din lume.

Albena Spasova (Bulgaria), absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti, a fost desemnata reprezentant al eBay pentru Romania si Bulgaria. Spasova a aparut atunci pentru prima data in public ca reprezentant al site-ului de licitatii. Avocat de profesie, Spasova se ocupa in prima faza de aspectele legislative ale comertului electronic in Romania. Pe o pozitie prioritara este deci prevenirea si anchetarea fraudelor care provin din Romania. Deocamdata, nu sunt semne clare ca gigantul eBay va intra pe piata romaneasca, dar specialistii industriei estimeaza ca momentul, foarte apropiat, va marca mai multe achizitii ale unor site-uri de specialitate romanesti. Reprezentantul eBay nu a detaliat intentiile pentru Romania, dar nu a exclus colaborarea cu companii romanesti de profil.

Atentia acordata fraudelor este justificata, in conditiile unui numar relativ mic de cumparatori online si a comisioanelor mici din care traiesc site-urile de profil. "Un calcul matematic simplu poate arata impactul fraudelor. In Romania, clientela potentiala a magazinelor online se ridica la aproximativ 400.000 de oameni. La cheltuieli de aproximativ 100 de dolari pe luna pentru fiecare si o rata de castig intre 0,3 si 0,8%, conteaza chiar si o frauda de cateva mii de euro", estimeaza Madalin Matica, directorul operatiunilor pe Europa al companiei americane DotCommerce. Aceasta este prezenta in Romania de cativa ani si este, de fapt, un "payment gateway", un intermediar intre magazinele online si institutiile financiare catre care se fac platile. Printre altele, verifica aspecte legate de corectitudinea informatiilor introduse de clienti, limitand posibilele fraude.

Deocamdata, masurile de siguranta impuse tranzactiilor pe internet fac ca romanii sa nu poata derula tranzactii pe eBay. Oricum, comertul electronic in Romania a inregistrat o scadere puternica, de aproximativ cinci ori de la mijlocul acestui an, de cand bancile romanesti nu mai pot procesa tranzactii cu magazine virtuale din afara. Chiar si cu aceasta scadere brusca, ritmul de crestere lunara a tranzactiilor interne se mentine la 20%.

Pana in vara, nivelul atins de tranzactiile online (record de 9,6 mil. USD in iulie) era atractiv pentru marii jucatori mondiali, iar intrarea lor mai timpurie in Romania era inevitabila. "Odata cu intrarea in UE, bancile romanesti vor putea procesa din nou si, probabil, marii jucatori vor deschide birouri proprii sau vor incepe sa achizitioneze companii romanesti", estimeaza Madalin Matica.

Google a demarat o campanie puternica de recrutare pentru a-si alege un reprezentant pentru Romania. Potrivit anuntului, cel "ales" se va ocupa si de vanzarile online, google fiind renumit pentru adwords si adsense, sisteme de publicitate contextuala. Cu alte cuvinte, pentru un cuvant ales pentru cautare, Google afiseaza reclamele cele mai potrivite domeniului cautat. Coordonatorul operatiunilor din Romania se va alatura departamentului pentru Romania al Google, care se afla la Dublin, in Irlanda, si se ocupa si de versiunea in limba romana a motorului de cautare.

Cel mai mare site de comert din lume, Amazon, este indirect prezent in Romania. Amazon are contracte de afiliere cu aproximativ 60 de site-uri cu magazine online, printre care softpedia si soft32. Magazinele online, chiar daca sunt personalizate, cuprind produse Amazon, iar tranzactiile sunt directionate catre compania americana. Site-ul functioneaza ca un intermediar si percepe un comision pentru clientii adusi Amazon.

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.