Potrivit unui studiu realizat de asociatia italiana Assocamerestero a camerelor de comert, tarile din Europa de est, si in special Romania, sunt zonele cele mai atractive pentru investitorii italieni din punctul de vedere al costurilor de productie. Analiza ia in calcul o serie de factori care influenteaza productia: costul mainii de lucru, cel al electricitatii, al produselor petroliere, al apei, al convorbirilor de telefonie fixa, precum si nivelul chiriilor.

Salarii ca-n est, energie mai scumpa decat in Italia

Romania si Bulgaria sunt extrem de atragatoare si in privinta costului fortei de munca, un factor determinant pentru investitii, avand in vedere ca 38% dintre oamenii de afaceri italieni isi relocheaza activitatile din cauza costurilor ridicate din Italia. Astfel, salariul unui muncitor calificat din Romania este de 250 de euro, iar in Bulgaria de 350 de euro, in comparatie cu 2.150 de euro in Italia. Un manager cu functii executive medii primeste in Bulgaria 375 de euro, iar in Romania 600 de euro. Astfel de functii sunt retribuite in China cu 443 de euro. In schimb, un muncitor calificat primeste in Germania 3.375 de euro, in timp ce un director cu atributii medii castiga 3.618 euro in Franta si 4.200 de euro in Italia.

Un alt factor important pentru intreprinderi este costul electricitatii, care variaza in Bulgaria intre 0,027 de euro pe kW/ora si 0,070 euro pe kW/ora. In Slovacia acest cost este de 0,090 euro, iar in Romania de 0,15 euro pe kW/ora. Preturi apropiate pot fi intalnite in Olanda si Spania, in timp ce nivelul cel mai ridicat al costului energiei este consemnat in Marea Britanie si Germania, de 0,17 euro pe kW/ora, respectiv 0,12 euro pe kW/ora. In Italia, costul energiei este de 0,11 euro pe kW/ora pentru utilizatorii de electricitate de tensiune medie, in timp ce electricitatea de tensiune inalta costa 0,09 euro pe kW/ora. In Statele Unite, electricitatea costa 0,370 de euro pe kW/ora.

In privinta convorbirilor de telefonie fixa, studiul remarca faptul ca pretul acestora este mai scazut pe pietele caracterizate de o concurenta puternica.

Spre exemplu, o convorbire efectuata din Elvetia catre Italia costa, in medie, 0,08 euro, in vreme ce una din Spania catre aceeasi tara costa 0,18 euro. Pe de alta parte, in Statele Unite este practicat un tarif standard de 33 de euro pe luna pentru un numar nelimitat de convorbiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.