Gigantul american General Motors se retrage din cursa pentru achizitionarea Daewoo si lasa drumul liber celor de la Ford si Renault-Nissan

Cel mai mare producator de autovehicule din lume, General Motors (GM), a renuntat la preluarea uzinei Daewoo de la Craiova. Americanii negociaza cu Ford Motor si alianta Renault-Nissan, ceilalti candidati pentru achizitia fabricii, conditiile de continuare a livrarilor de motoare fabricate la aceasta unitate, relateaza ,,Financial Times". Potrivit lui Nick Reilly, directorul executiv al GM Daewoo, divizia pentru Coreea de Sud a producatorului american, grupul nu are nevoie sa cumpere fabrica de la Craiova, unitate cu 3.600 de angajati.

Reilly a spus ca divizia pe care o conduce doreste sa cumpere anual 60.000-70.000 de motoare produse la uzina din Romania, pentru ca apoi sa majoreze cantitatea la 100.000 de unitati.

Americanii vor doar motoare

"Principalul nostru interes este sa asiguram livrarea de motoare," a declarat Reilly. Mai mult, GM a anuntat ca doreste ca Guvernul roman, care administreaza vinzarea unitatii de la Craiova, sa se asigure ca grupul care va prelua unitatea de productie va mentine livrarile catre Coreea de Sud.

Reilly a mai aratat ca GM este interesat sa investeasca in modernizarea capacitatilor de productie pentru motoare pe benzina de 1,4 litri si 1,6 litri la Craiova. Sumele estimate sint de ordinul citorva zeci de milioane de dolari.

Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994 ca societate mixta formata din Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo Motor. Acesta detine un pachet de 51% din actiunile societatii de la Craiova. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni. Potrivit autoritatilor romane, finalizarea negocierilor va avea loc pina la sfirsitul acestei luni. Pe lista investitorilor interesati de preluarea producatorului roman de automobile au fost vehiculate nume precum GM, Ford si Renault-Nissan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.