Jafurile asupra bancilor din statele europene au loc la un interval de aproximativ 90 de minute, potrivit unui studiu al European Banking Federation (EBF), preluat de BBC.

De asemenea, s-a inmultit numarul rapirilor in randul personalului din banci si cazurile in care atacatorii recurg la utilizarea armelor si a substantelor explozibile. Potrivit aceluiasi raport, in anul 2004 s-au inregistrat 5.864 de jafuri bancare in tarile din Uniunea Europeana, plus Elvetia, Norvegia si Islanda. Totusi, institutiile bancare par mai preocupate mai mult de agravarea actelor de violenta asupra personalului care activeaza in banci.

"In timp ce numarul jafurilor asupra filialelor bancare a consemnat in 2004 o crestere usoara fata de anul 2003, mai ingrijorator este faptul ca a crescut violenta in modul de operare a infractorilor, acestia recurgand din ce in ce mai mult la mijloace tot mai moderne", se afirma in raport. Ani de zile, bancile au considerat ca lacunele in acordarea creditelor, legislatia sau prabusirea pe piete bursiere sunt principalele pericole care le afecteaza activitatea. Dar cel mai mare pericol il reprezinta cresterea brutalitatii infractorilor, crede "Financial Times".

EBF estimeaza ca aceste acte de violenta vor cunoaste o intensificare remarcabila, deoarece infractorii incearca sa tina pasul cu noile tehnologii de securitate. Raportul a conturat doua tipuri majore de jafuri bancare: profesionisti, care sunt foarte bine pregatiti si care nu se dau in laturi de la folosirea violentei, si amatori, care se multumesc cu o suma mai mica de bani.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.