Business4 Ianuarie 2006de Cristina Tivers

Lectura de un minut

Dealerii se astepta ca un euro sa fie cotat la sfarsitul lui 2006 la circa 3,35-3,4 lei, in conditiile in care, astazi, raportul este de 3,67 lei pentru o moneda europeana. Faptul ca economia europeana "e obosita" si nici "nu pare sa fie pe o panta ascendenta" ar urma sa contribuie la aprecierea leului fata de euro. Presiunea asupra importurilor cauzata de aprecierea leului ar urma sa se "stinga" prin aportul in crestere de capitaluri straine directe, cele mai importante fiind cele din privatizarea Bancii Comerciale Romane si a Casei de Economii si Consemnatiuni.

Bogdan Baltazar, presedinte al firmei de consultanta financiara BBP, a declarat ca se asteapta la o apreciere a monedei nationale in acest an, ca urmare a liberalizarii contului de capital si a admiterii operatiunilor cu instrumente derivate, ceea ce ar face ca piata financiara romaneasca sa devina mai interesanta.

Analistii financiari de la ABN Amro - Londra estimeaza o depreciere a monedei americane in raport cu cea europeana, in conditiile in care raportul euro/dolar ar urma sa creasca de la 1,1880 la 1,28 pana la sfarsitul lui 2006. Aceasta estimare este contrara aprecierii inregistrate de dolar in 2005 fata de euro.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.