Asiguratorii vor putea incheia polite de asigurari generale si de viata in cadrul aceleiasi societati, dar cu evidente contabile separate, dupa ce Guvernul a decis printr-o ordonanta de urgenta, sa elimine prevederea care obliga divizarea in entitati distincte. Actul normativ modifica si completeaza Legea 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, conform directivelor Uniunii Europene.

Documentul reglementeaza separarea completa a conducerii din societatile de asigurare pe cele doua mari categorii de asigurari, respectiv asigurarile generale si cele de viata. Prevederile aplicate pana in prezent stabileau obligativitatea pentru societatile de asigurari sa constituie, la 1 ianuarie 2006, entitati distincte pe partea de asigurari generale, respectiv asigurari de viata. In ceea ce priveste supravegherea asigurarilor, actul normativ modificat permite trecerea de la supravegherea de tipul conformitatii la cea de tip preventiv, bazata pe analiza si evaluarea riscurilor.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va beneficia de atributii largite in vederea asigurarii mijloacelor necesare supravegherii prudentiale si preventive, putand elabora si aviza proiectele de acte normative care vizeaza direct sau indirect domeniul asigurarilor. Guvernul considera ca aceasta masura va conduce la cresterea gradului de stabilitate a sistemului asigurarilor. Conform cerintelor Uniunii Europene, au fost retrase barierele cu privire la obligativitatea pastrarii in Romania a tuturor activelor unui asigurator si au fost definite precis notiunile de brokeraj, subagenti, agenti de asigurare subordonati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.