Toata piata bursiera a tranzactionat ieri cu ochii pe monitoare, in asteptarea rezultatului celei mai importante privatizari a mileniului - Banca Comerciala Romana (BCR).

Brokerii vor incepe astazi tranzactiile cu doua informatii certe - Erste Bank Austria este noul proprietar al BCR si toate cele cinci SIF-uri isi vor pastra actiunile detinute la banca in actuala etapa a privatizarii. Ieri, pana la inchiderea tranzactiilor, actiunile SIF-urilor au acaparat piata, dupa ce ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca "societatile de investitii financiare nu vor fi parte la vanzarea BCR in acest moment, ele sunt actionari minoritari ale caror drepturi trebuie protejate, ulterior fiecare SIF va decide ce va face cu actiunile".

Cele cinci SIF-uri detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri, actiunile bancii urmand a intra, potrivit declaratiei premierului Calin Popescu-Tariceanu, si in componenta Fondului Proprietatea, care va fi lansat la BVB in primul trimestru din 2006. Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest, ne-a declarat ca "piata a fost in crestere vizibila, aprecieri existand in special in sectorul financiar, unde SIF-urile au fost cautate spre finalul sedintei, prin prisma anuntarii castigatorului in cursa BCR si a pretului platit". Practic, cele mai lichide titluri au fost ieri cele ale Bancii Transilvania, aici continuand evolutia pe palierul crescator.

Astazi reintra la tranzactionare titlurile Bancii Comerciale Carpatica SA, ceea ce poate duce la noi cresteri, estimeaza brokerii. Ieri toti cei trei indici bursieri au inregistrat cresteri, dupa mai bine de trei sedinte de reduceri consecutive, cel mai mult crescand BET-FI, barometrul SIF-urilor, cu 2,25%, ceilalti indici avand fluctuatii sub 1%, comparativ cu inchiderile de luni. "Lichiditatea generala la BVB a crescut, ajungandu-se la un rulaj in piata de peste 45 milioane lei noi", spun analistii de la SSIF Prime Transaction.

Tot ieri s-a incheiat un deal cu 2,54 milioane de actiuni ale Bancii Transilvania (TLV), dar pretul final pentru acest emitent a fost de doar 13,9 lei noi, in conditiile unei lichiditati slabe in piata. In premiera, Transelectrica se va lista la BVB de anul viitor, cu o usoara intarziere, respectiv in mai 2006, printr-o oferta publica initiala primara, care va fi lansata in aprilie, potrivit directorului pentru cooperare internationala si piata de capital al societatii, Razvan Purdila.

Compania va oferi 10% din capitalul social, respectiv 7,3 milioane de actiuni noi, cu valoare nominala de circa zece lei. Valoarea emisiunii va fi astfel de 73 milioane lei, reprezentand circa 20 milioane euro. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM a avizat, ieri, emisiunea de obligatiuni Estima Finance, intermediata de Intercapital Invest, ce va fi pusa in vanzare in perioada 15-23 decembrie 2006, prin Intercapital Invest si BRD. Obligatiunile se adreseaza exclusiv investitorilor calificati, respectiv fonduri de investitii, asiguratori, banci.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.