Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca noul sistem de impozite si cota unica nu au condus la imbunatatirea mediului de afaceri din Romania.

Intr-un comunicat asupra evolutiei economico-financiara a anului 2005, UNPR precizeaza ca noul sistem de taxe si impozite nu a reusit sa reduca presiunea fiscala asupra mediului de afaceri, fiind dublat de majorarea altor impozite directe, iar prin majorarea impozitului pe dividende, la 16% din 2006, sarcina fiscala va fi mai mare ca in 2004. In plus, cota unica nu a scos la suprafata decat in mica masura veniturile realizate la negru, economia subterana fiind acum cotata la circa 40% din PIB. De asemenea, instabilitatea legislativa a facut ca IMM-urile sa fie slab dezvoltate, existand pericolul ca majoritatea sa fie inchise dupa aderare.

UNPR crede ca, in timp ce 4,8 milioane de angajati sunt sufocati de un numar urias de taxe si impozite, mai exista patroni ce obtin contracte guvernamentale fara licitatie, desi nu au taxele platite la zi, motiv pentru care peste 50% din oamenii de afaceri cred ca fenomenul coruptiei este foarte larg raspandit.

De asemenea, Marian Milut, presedintele UNPR, a precizat, ca ridicarea pretului la gaze trebuie sa fie insotita de programe de ajutorare a consumatorilor casnici cu venituri mici, dar si a celor din industrie, pe seama carora se face aceasta crestere de pret, fiindca orice investitie cu finalitate in scaderea consumurilor duce la micsorarea eforturilor valutare externe ale Romaniei.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.