Piata terenurilor este marcata de extinderea dincolo de "granitele" capitalei, deoarece numarul de terenuri disponibile in oras este prea mic pentru a putea satisface nevoile cumparatorilor. Aceasta evolutie a dus la cresterea preturilor intr-un ritm rapid. Trendul va continua, insa mult mai lent si in zone unde preturile nu au atins nivelul maxim. Potrivit lui Alexandru Nitescu, director al Departamentului Investitii/Terenuri din cadrul companiei Regatta, zonele secundare (precum cele sudice) vor deveni in curand foarte interesante pentru investitori.

In ceea ce priveste cumparatorii si investitorii, o mare parte dintre acestia acumuleaza mari suprafete de teren, pe care nu le tranzactioneaza, asteptand sa creasca si mai mult pretul proprietatilor. Anul acesta nu s-au inregistrat schimbari in ceea ce priveste oferta. Terenurile rezidentiale si industriale au fost cele mai solicitate.

Cea mai mare cerere este intalnita in sectorul rezidential, concentrandu-se pe localitatile din jurul capitalei: Otopeni, Corbeanca, Buftea, Chitila, Chiajna-Rosu, Crevedia, Dragomiresti, Domnesti, Popesti Leordeni, Pantelimon, Voluntari. Cererea este diferentiata, in functie de dezvoltarea retelelor de drumuri si utilitati. Oferta pentru terenuri comerciale se diminueaza, se arata in studiul Regatta, care mentioneaza ca vechile imobile ce pot fi demolate sau reconstruite vor fi transformate in proiecte de birouri sau hoteluri.

"Cererea pe acest sector este si va ramane mare, atat pentru dezvoltare de birouri, cat si de spatii productie/depozitare. Dezvoltarea intensa continua in nordul Bucurestiului.

Scade oferta pentru terenuri comerciale

Aceasta zona ramane cea mai cautata pentru proiectele de birouri. Cererea de terenuri pentru dezvoltarea lanturilor de retail este constanta, dar din cauza faptului ca oferta este scazuta, marii retaileri se concentreaza asupra celor mai importante orase din Romania, incetinindu-si dezvoltarea in Bucuresti", sustine Alexandru Nitescu. Acesta considera ca piata imobiliara din Bucuresti se va dezvolta doar in conditiile realizarii Zonei Metropolitane, administrarii in mod optim a proiectelor de infrastructura si a acordarii de facilitati investitorilor.

Zona Metropolitana va dezvolta piata

"O initiativa interesanta este crearea unei Zone Metropolitane pentru capitala.

Am putea spune ca unul dintre motivele initierii proiectului il reprezinta tocmai dezvoltarea localitatilor din jurul Bucurestiului, mai ales in sectorul rezidential, dar si in cel comercial-industrial, intr-un mod foarte alert", a subliniat reprezentantul Regatta.

Preturile terenurilor au inregistrat o crestere medie in 2005, cu nivele mai inalte pentru terenurile rezidentiale din apropierea Bucurestiului si praguri mai joase pentru cele din interiorul orasului, a precizat Alexandru Nitescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.