In caz de faliment al societatii de brokeraj, investitorii pe piata de capital vor primi, anul viitor, despagubiri reprezentand echivalentul in lei a cel mult 2.000 euro de la Fondul de Compensare a Investitorilor. Ieri, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat decizia de autorizare a Fondului. Contributia initiala a fiecarui intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare in numele clientilor, precum si a fiecarei societati de administrare a investitiilor, care are in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii, reprezinta cel putin echivalentul in lei a 1.000 de euro

Investitorii pe piata de capital vor putea primi despagubiri reprezentand echivalentul in lei a cel mult 2.000 euro de la Fondul de compensare a investitorilor, in cazul in care societatile de brokeraj membre ale Bursei de Valori Bucuresti nu isi vor onora obligatiile fata de clienti.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, ieri, decizia de autorizare a Fondului, regulamentul de organizare si valoarea despagubirilor platite. Decizia de autorizare va intra in vigoare la cinci zile de la data primirii de catre Fond. Fondul de compensare a investitorilor este o societate pe actiuni avand ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate.

Societatea este administrata de un consiliu format din trei membri, persoane juridice autorizate si supravegheate de CNVM, actionari ai Fondului. Membrii primului Consiliu de Administratie - TGH Investment, BT Securities si Estinvest - au fost alesi pentru o perioada de 4 ani de la data inmatricularii Fondului. Fondatorii sunt 60 de societati de servicii de investitii financiare, 10 societati de administrare a investitiilor, Eurom Bank, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq. Fiecare actionar detine 150 de titluri in valoare de 15 milioane de lei (1.500 lei noi), ceea ce reprezinta 1,3698% din capitalul social, in valoare de 109.500 lei (1,095 miliarde de lei vechi).

Membrii Fondului vor avea obligatia sa achite, in cinci zile de la intrarea in vigoare a deciziei CNVM, contributia initiala si suma minima a contributiei anuale pentru 2005, la expirarea termenului urmand sa trimita la CNVM un raport privind colectarea acestor sume. Contributia initiala a fiecarui intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare in numele clientilor, precum si a fiecarei societati de administrare a investitiilor, care are in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii, reprezinta cel putin echivalentul in lei a 1.000 de euro.

Contributia anuala pentru 2005 va fi de minim 200 de euro. Potrivit Regulamentului CNVM 8/2004 privind autorizarea, organizarea si functionarea Fondului de compensare a investitorilor, contributiile anuale platite de catre membri se calculeaza prin aplicarea unei cote procentuale, cuprinsa intre 0,1% si 1%, asupra bazei de calcul, iar pentru primii doi ani de functionarea acestea nu pot fi mai reduse de 200 de euro.

Pe langa contributia initiala si cea anuala a membrilor, resursele financiare ale fondului vor include venituri din investirea resurselor Fondului si din recuperarea creantelor compensate de Fond, imprumuturi pe termen scurt care sa acopere in exclusivitate nevoi cu caracter temporar generate de acordarea compensarilor, precum si alte venituri. La data autorizarii, plafonul de compensare va reprezenta echivalentul in lei a 1.000 de euro pe investitor individual, urmand sa ajunga, pana la finele anului 2005, la echivalentul a 2.000 de euro. Pentru anul viitor, valoarea despagubirii maxime va fi de 4.500 de euro.

Limita va creste gradual astfel incat sa atinga, la sfarsitul anului 2011, echivalentul in lei a 20.000 de euro.

Fondul va primi noi actionari fie prin cesiunea unor actiuni din partea detinatorilor existenti, fie prin emisiunea de noi titluri, in limita a 20% din capitalul social initial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.