Conform opiniilor formulate de participantii la sondajul de conjunctura realizat de banca Nationala Romana (BNR), in luna noiembrie industria si constructiile vor inregistra o evolutie favorabila a principalilor indicatori ai activitatii economice.

Potrivit acestui studiu, fata de buletinul publicat luna anterioara, in perioada urmatoare, se va produce o posibila temperare a tendintei descendente a fortei de munca. Astfel, desi luna noiembrie va consemna reducerea in continuare a personalului ocupat in industrie si constructii, acest proces este posibil sa slabeasca in intensitate.

Evolutia este sugerata de ameliorarea soldului conjunctural (-10 la suta, comparativ cu -18 la suta in octombrie), datorata atat cresterii ponderii opiniilor privind efectuarea de angajari (11 la suta), cat si diminuarii celei referitoare la reduceri de personal (20 la suta).

Circa 69 la suta dintre managerii intervievati nu anticipeaza modificari ale numarului de salariati.

Principala ramura industriala care va consemna disponibilizari de personal este industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari.

Suplimentarea efectivului de salariati este anticipata indeosebi in industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte, dar si in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, echipamente, aparate de radio si televiziune, aparatura si instrumente medicale, de precizie, optica si ceasornicarie (solduri conjuncturale pozitive de 32-34 la suta).

Cele mai mici fluctuatii ale numarului de salariati sunt estimate in industria metalurgica, industria mijloacelor de transport, in sectorul extractiv si in activitatea de edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, ponderea raspunsurilor de tip "nemodificat" situandu-se intre 86 si 100 la suta.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.