Banca Nationala a Romaniei aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca in conformitate cu dispozitiile exprese ale art.7 si art.10 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata, este interzisa desfasurarea de activitati specifice unei institutii de credit, constand in atragerea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite, de catre persoane fizice sau de entitati care nu au fost autorizate de Banca Nationala a Romaniei ca institutii de credit.

De asemenea, potrivit cadrului legislativ mentionat este interzis ca persoanele fizice si entitatile juridice neautorizate sa desfasoare activitati de atragere si/ sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv.

Conform prevederilor legale in vigoare, banca centrala raspunde numai de autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit (banci-persoane juridice romane si sucursale ale institutiilor de credit straine, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica si case de economii in domeniul locativ).

O serie de societati comerciale desfasoara in prezent activitati de gestionare a unor fonduri atrase de la public in cadrul unor sisteme colective de acumulare de fonduri si acordare de credite. Activitatea unor astfel de societati consta in organizarea unor grupuri solicitanti de imprumuturi/ credite, care sunt acordate pe rand membrilor grupului, din contributiilor acestora.

Riscul asumat de participantii care platesc contributiile fara sa beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridica de organizare a acestor sisteme colective consta in faptul ca participantii in cauza nu beneficiaza de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sau a altei forme institutionale de garantare a rambursarii sumelor achitate sub forma contributiilor.

Banca Nationala a Romaniei atrage atentia publicului, pe aceasta cale, ca operatiunile unor astfel de societati sunt sanctionabile in conditiile prevazute de legislatia privind desfasurarea de activitati comerciale ilicite, conform art.109 din Legea nr.58/1998 privind activitatea bancara, republicata.

Precizarile din prezentul comunicat de presa nu sunt aplicabile caselor de ajutor reciproc a caror activitate este reglementata prin legi speciale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.