Dupa cinci ani in care n-a vazut nici un ban de pe urma actiunilor la Marriott, ONT, care detine 30% din firma ce administreaza hotelul, ar putea sa faca un artificiu financiar pentru a nu fi obligata sa vanda pe nimic celuilalt actionar important, Fathi Taher.

Dupa cinci ani in care n-a vazut nici un ban de pe urma actiunilor la Marriott, ONT, care detine 30% din firma ce administreaza hotelul, ar putea sa faca un artificiu financiar pentru a nu fi obligata sa vanda pe nimic celuilalt actionar important, Fathi Taher.

Ce face un barbat bogat, care vrea sa vanda casa fara acordul nevestei, in plin proces de divort? Ia un credit, pe care nu-l plateste, punand casa garantie. Casa revine bancii, banca o scoate la vanzare, iar personajul de mai sus isi trimite cel mai bun prieten sa o cumpere. In povestea noastra, barbatul bogat ar putea fi ONT, casa este reprezentata de actiunile la Marriott, banca este una din Cipru, iar Fathi Taher ar putea juca rolul nevestei.

Teoretic, pachetul detinut de ONT valoreaza 60 de milioane de euro. Practic insa, cum hotelul are datorii de 170 de milioane euro, ONT nu a vazut nici un fel de dividende in cinci ani de functionare. Mai mult, are de recuperat 28 de milioane de euro de la Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care administreaza hotelul, suma pe care, prin contract, o va vedea abia cand va fi achitata datoria fata de banci.

Saptamana trecuta, ONT a facut un credit de trei milioane euro la o banca din Cipru, garantand, printre altele, cu creanta, dar si cu actiunile la GHES. Mai exact, cu active de 30 de ori mai valoroase. "De obicei, valoarea gajului este maxim de doua ori mai mare decat creditul solicitat. Deci in acest caz o garantie de sase milioane euro era suficienta", sustine Silviu Stoica, avocat la Popovici&Asociatii. "Este posibil ca, in cazul in care ONT nu plateste creditul, banca sa nu fie obligata sa respecte dreptul de preemptiune al celorlalti actionari. Cu alte cuvinte, poate vinde datoria oricui vrea", adauga Stoica. De aceeasi parere este si Paul Marasoiu, de la firma de consultanta Peacock Hotels, care spune ca: "Este suspect ce se intampla acolo, si un analist financiar ar spune ca este cel putin curios".

Cel mai bun prieten al omului de afaceri din povestea de mai sus ramane deocamdata o necunoscuta, insa Fathi Taher sustine ca este un puternic om de afaceri roman, care mai are investitii in turism.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.