Una din doua IMM-uri europene a apelat deja la o operatiune de leasing, inchiriere sau descoperire de cont pentru finantarea afacerilor. In Germania, peste 70% din firmele mici si mijlocii prefera leasingul sau inchirierea pentru achizitionarea masinilor si utilajelor. In Romania, principala sursa de finantare a afacerii este constituita de fondurile proprii. Diferentele apar in principal din cauza insuficientei dezvoltari a sectorului de servicii financiare dedicate IMM-urilor.

Spre deosebire de Occident, unde serviciile oferite IMM-urilor cunosc o dezvoltare deosebita, avand in vedere ca se adreseaza unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, in Romania bancile au preferat mai degraba o politica prudentiala. Se porneste de la ideea ca afacerile mici presupun riscuri mari si garantii reduse, astfel incat pachetele de credite pentru IMM-uri erau, pana in urma cu unu-doi ani, o raritate in Romania. In ultima vreme insa, au aparut o serie de banci care ofera astfel de servicii, printre care se remarca Banca Transilvania, Raiffeissen, CEC sau Finansbank.

Varianta occidentala

Un studiu realizat de Directia Generala pentru Intreprinderi si Industrie a Comisiei Europene pe un esantion de 3.047 de manageri arata ca aproximativ jumatate din firmele mici si mijlocii din vechile state ale UE au apelat deja la sistemul de leasing, la inchiriere si descoperire de cont pentru finantarea investitiilor. 45% din IMM-urile vestice au utilizat credite cu termene de peste trei ani, in vreme ce 31% au optat pentru credite pe termen scurt. Doar 6% din IMM-uri au accesat fondurile de capital de risc, in timp ce in Romania ponderea surselor de finantare atrase din piata de capital este practic nesemnificativa. Dupa nemti, preferinta cea mai mare pentru leasing sau inchiriere apare la IMM-urile din Austria (65%) si din Suedia (63%).

Bancile raman totusi sursa cel mai des folosita pentru obtinerea de finantari, in conditiile in care aproape opt din zece IMM-uri europene au apelat la credite bancare. Doar una din zece firme a optat pentru institutiile publice de sprijinire a investitiilor. In Irlanda si Austria, procentul IMM-urilor care utilizeaza bancile pentru finantari este de 91%, respectiv 92%.

In Finlanda, doar jumatate din companii au contractat imprumuturi bancare. Pe sectoare de activitate, serviciile apeleaza cel mai putin la banci, in timp ce companiile care opereaza in sectorul industrial folosesc cel mai des imprumuturile bancare.

Birocratie si in Vest

Si europenii se plang de inrautatirea conditiilor de creditare. 42% considera ca in prezent este mai greu sa contractezi un imprumut, principalul motiv fiind volumul crescut de informatii pe care le cer bancile. De birocratie se plang 59% din IMM-uri. Alte aspecte negative in obtinerea unui imprumut sunt legate de procedurile de acordare prea lungi, solicitarea unor garantii complicate si ratele ridicate ale dobanzilor. 60% din manageri spun ca reducerea dobanzilor i-ar incuraja sa recurga la credite. De remarcat insa ca doar 14% din managerii chestionati considera ca accesul facil la finantare este esential pentru firma pe care o conduc. Cea mai mica valoare se inregistreaza in Franta (6%), in vreme ce italienii acorda cea mai mare importanta acestui aspect in dezvoltarea afacerilor.

La noi, resurse proprii

Desi inca la mare distanta de statisticile europene, schimbarile pozitive de structura incep sa se faca simtite si in Romania. Resursele proprii raman principala sursa de finantare a proiectelor de investitii, dar importanta imprumuturilor bancare a crescut in 2004, potrivit unui studiu realizat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Se remarca, de asemenea, utilizarea unor portofolii mai diversificate de surse de finantare, desi structura acestora este mult diferita de la un sector la altul de activitate. Cu toate ca sunt gratis, sursele din asistenta financiara neram-bursabila (alocatii bugetare si granturi ale UE) se situeaza abia pe locul trei in preferintele IMM-urilor.

La nivelul anului 2004, indiferent de categoria de marime, firmele foloseau aproape in egala masura, pentru finantarea afacerilor, atat resurse proprii, cat si imprumuturi bancare. Diferentele inregistrate la acest capitol de catre microintreprinderi fata de firmele mici, respectiv fata de cele mijlocii sunt de cateva procente. In schimb, accesarea fondurilor publice si a asistentei financiare nerambursabile este mai ridicata in cazul firmelor mijlocii (3,5%, respectiv 6,2%) fata de microintreprinderi (0,8%, respectiv 3,7%).

Hotelierii nu iubesc creditele

Toate IMM-urile din sectorul Hoteluri si Restaurante au folosit resurse proprii pentru finantarea proiectelor de investitii. Din acestea, 13,1% au apelat si la credite bancare, in vreme ce doar 3% au reusit sa atraga fonduri europene. In Agricultura, procentul celor care se bazeaza pe autofinantare este de 51,7%. IMM-urile din Comert folosesc in cea mai mare masura creditele bancare (59,1%), urmate la mica distanta de sectorul Transporturi si Comunicatii (51,7%) si de Agricultura (46,8%). Firmele din Agricultura apeleaza cel mai mult la programele de asistenta financiara sustinute de UE. Astfel, 26,6% din IMM-urile din Agricultura isi propun sa apeleze la aceasta sursa de finantare a investitiilor, in timp ce doar 0,6% din IMM-urile din Comert au aceasta intentie. Explicatia ponderii reduse a acestei surse in portofoliul de finantare a investitiilor din Comert este data, de fapt, de neeligibilitatea sectorului pentru asistenta financiara nerambursabila.

Efecte benefice

Dezvoltarea pietei de leasing nu a intarziat sa-si arate efectele benefice. Ponderea IMM-urilor din Transporturi in totalul firmelor mici si mijlocii care activeaza in Romania a crescut de la 3,9% in 2003 la 6,2% in 2004. Specialistii ANIMMC considera ca atractivitatea acestui sector pentru noii intreprinzatori este strans legata de dezvoltarea leasingului la mijloacele de transport, o forma de finantare mult mai abordabila si mai facila pentru micii intreprinzatori in ultimii ani.

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana FinaciaraTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.