Romania ar putea deveni un exportator net de gaze naturale pana in 2020, estimarile indicand faptul ca rezervele totale ale tarii, din Marea Neagra, se ridica la 600 miliarde metri cubi.

"Acesta este cel mai activ an pentru explorari si foraj pentru Romania in Marea Neagra. Estimez ca la toate forajele care vor avea loc in 2013 se vor inregistra descoperiri majore", a declarat pentru Bloomberg Marc Beacom, directorul diviziei din Romania a companiei canadiene Sterling Resources.

Pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde metri cubi, vor fi necesari aproximativ 30 de miliarde de dolari. Cheltuielile operationale pentru productie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari iar taxele si redeventele catre guvernul roman pot ajunge la 45 miliarde de dolari, potrivit evz.

In octombrie, Sterling a acceptat sa vanda companiilor Exxon si Petrom o fasie din Blocul sau Midia, care este situat alaturi de Blocul Neptun al celor doua companii.

La 14 decembrie, Sterling Resources a anuntat ca a descoperit gaze in urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental romanesc al Marii Negre. “Ne-am atins astfel obiectivele afirmate cu mult in urma de a relua operatiunile in Romania, iar in continuare intentionam sa analizam aceste rezultate in vederea planificarii unui program de lucrari ambitios in ambele perimetre in urmatorii doi ani”, declara atunci presedintele Sterling, Mike Azancot, scrie capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.