O societate de stat chineza s-a aratat interesata de redeschiderea carierei de suprafata de la Exploatarea Miniera Tebea, a anuntat prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a avut loc, la Bucuresti, o intalnire cu reprezentantii unei firme de stat din China interesata de zacamantul de carbune brun de la Tebea.

"Carbunele brun are o capacitate calorica de 2.200-3.000 de gigacalorii/tona, mult mai mica decat huila, care are 3.500-4.000 de gigacalorii/tona. La Tebea in cariera exista aproximativ 17 milioane de tone de carbune brun care poate fi exploatat cu costuri de investitii mai mici decat huila, care se exploteaza in subteran. O firma de stat din China este interesata de o investitie care sa fie amortizata intr-o perioada indelungata de timp, iar reprezentantii sai sustin ca vor face un studiu pentru a afla daca in zona exista cantitatea de care vorbim", a declarat prefectul de Hunedoara, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, intr-o luna sau doua reprezentantii firmei chineze ar urma sa vina in judetul Hunedoara sa afle mai multe informatii si sa vada cariera.

Inchisa in 2006, din cauza ca s-a considerat ca zacamantul de carbune brun era aproape epuizat, cariera Tebea a functionat fara intrerupere din 1864, iar din anii '70 a trecut in administrarea Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani. De la CNH, cariera a trecut la societatea de inchideri de mine Conversmin, iar acum ar putea ajunge la chinezii care vor sa exploateze zacamantul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.