Guvernul introduce de la 1 februarie trei taxe noi pe care le vor plati companiile din domeniul energiei.

De la 1 februarie, 60% din veniturile suplimentare ale companiilor din domeniul energiei ar trebui sa mearga la stat. Mai exact mai mult de jumatate din veniturile suplimentare ale companiilor vor ajunge in bugetul statului, scrie rtv.net.

A doua taxa trebuie platita de companiile care exploateaza resurse minerale precum carbune, fier, gaze sau petrol. Companiile trebuie sa achite o taxa de 0,5% din veniturile obtinute in urma exploatarii.

O alta taxa va fi cea pe monopol, platita de companiile care transporta si distribuie energie electrica si gaze naturale, cum sunt Transgaz, Romgaz sau Enel. Taxa va fi in lei si va porni de la 0.45 lei pe megawatt.

Toate aceste noi taxe nu vor ramane fara efecte, urmand sa se regaseasca in preturile la gazele naturale, energia electrica si la carburanti, spun surse din piata. Aceasta inseamna, de fapt, scumpiri suplimentare, in afara celor prevazute in calendarele de liberalizare a pietei energiei, scrie hotnews.ro.

In plus, Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale considera ca introducerea unor taxe suplimentare va avea un impact negativ in domeniul energetic.

"Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

Reprezentantii asociatiei mai spun ca decizia introducerii unor noi taxe a fost luata fara sa fie consultati operatorii din piata.

Citeste si: BUGET 2013: Mai multi bani pentru Sanatate si Transporturi. Afla cum s-au distribuit banii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.