Privatizarea celei mai mari banci romanesti, Banca Comerciala Romana, se apropie de final. Pana la sfarsitul anului vom afla cine va prelua pachetul majoritar de actiuni. In lupta au mai ramas bancile Banco Comercial Portugues si Erste Bank. Tranzactia va reprezenta, totodata, o premiera pe piata romaneasca. Recent, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a afirmat ca imediat dupa semnare, contractul de privatizare va deveni public. "Publicarea contractului de privatizare a BCR va fi o premiera in Romania. Intentia noastra este ca intregul proces sa se desfasoare transparent. Contractul va fi facut public de indata ce va fi semnat, astfel incat sa fie accesibil tuturor persoanelor interesate", preciza Olteanu.

Dincolo de datele tehnice interesant de aflat care va fi configuratia sistemului bancar dupa privatizarea BCR si a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in conditiile in care din 38 de banci existente in prezent aceastea doua sunt singurele ce mai detin capital majoritar de stat.

Produse bancare noi si concurenta acerba

Dupa ce BRD, Bancpost si Banca Agricola au fost privatizate prin preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre institutii financiare straine, capitalul strain a ajuns sa detina pozitia dominanta pe piata bancara romaneasca, ponderea acestora urmand sa depaseasca 90 la suta o data cu incheierea procesului de privatizare. "Dupa ce vom cunoaste castigatorii, respectiv strategia si planurile de actiune, vom avea o imagine mai clara despre evolutia sistemului bancar in viitor. Anticipez ca, dupa privatizarea celor doua banci, concurenta pe piata de profil se va intensifica, iar cel mai avantajat va fi clientul roman. La ora actuala, ponderea cea mai ridicata in totalul economiilor populatiei o detin depozitele pe termen scurt. In opinia mea, aceasta situatie se poate schimba printr-o mai buna vizibilitate in ceea ce priveste dobanzile pe termen mediu si lung si dezvoltarea pietei financiare", declara, citat de Mediafax, Patrick Gelin, presedintele BRD-Groupe Société Générale.

Si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este optimist. "O alta tendinta, care este evidenta si care va continua o buna perioada de timp, pe masura dezvoltarii economiei romanesti, a cresterii concurentei in domeniul bancar, a aparitiei de noi produse si a remonetizarii, in continuare a economiei, pe masura scaderii inflatiei, este cresterea creditului neguvernamental in PIB. Tot o chestiune certa o reprezinta ingustarea marjelor de dobanda sub presiunea accentuarii concurentei in sistemul bancar. Este logic sa fie asa, deoarece pe pietele eficiente functionale profitul se obtine din volum si nu din marje. Este evident ca nici Romania nu poate evita acest proces. Invingatorii vor fi cei care vor intelege mai devreme aceasta logica a pietelor concurentiale, care se aplica peste tot in lume".

Mai putine banci in 2012?

Pe fondul concurentei acerbe ce se prefigureaza pe piata romaneasca, nu putine voci previzioneaza o scadere a numarului de banci pe piata romaneasca la orizontul anului 2012. Guvernatorul Isarescu nu pare sa impartaseasca aceasta teorie.

"Pe de o parte, se spune ca numarul bancilor se va reduce si se argumenteaza in acest sens ca jumatate din bancile existente acum in Romania detin mai putin de 10 la suta din active. Este evident ca aici trebuie sa se intample ceva. Ori isi vor creste cota de piata, ori vor fuziona, ori vor fi achizitionate. Este mai putin sigur ca astfel se va reduce numarul de banci pentru ca, asa cum s-a intamplat anul trecut, pot aparea noi categorii de banci, banci specializate pentru locuinte, achizitionari de automobile etc. Pe de alta parte, cei care considera ca numarul bancilor nu va scadea, vin cu argumentul ca gradul de bancarizare (numar de locuitori ce revin la o unitate bancara) este inca mic. Nici acest argument nu este suficient, deoarece numarul de banci poate sa scada, dar reteaua lor teritoriala sa se dezvolte puternic.

In privinta numarului de banci din Romania anilor 2012-2014, cand se va adopta euro, acesta va fi rezultanta unor procese complexe in care, nu in ultimul rand, un rol important il vor juca atat concurenta pe piata bancara cat si politica marilor actori de pe piata privind dezvoltarea retelelor lor teritoriale si a profitului de creditare. In viitor calitatea serviciilor oferite de sistemul bancar romanesc va fi mai importanta decat numarul de banci", previzioneaza Isarescu.